Кмет на хасковско село управлява 47 години и се готви за рекорд по кметуване Делчо Митев се кандидатира отново за кмет на с. Брягово

Делчо Митев е на 72 години и е кмет на хасковското село Брягово. Той е най-дълго управлявалият кмет в страната – цели 47 години е на поста си. Въпреки това Митев не смята да се пенсионира и се кандидатира за още един мандат, защото има една несвършена задача.
Тя е да се справи с проблема с питейната вода в Брягово, която е с много завишени показатели на манган. Заради лошото ѝ качество тя не може да се ползва и се налага животворната течност да се кара с водоноски.

Делчо Митев сяда в кметския стол през 1976 г., когато в селото живеят 1516 души, а днес постоянните му жители са 516. Тогава, като кмет на селска селищна система, отговаря за още 2 села. След идването на демокрацията, той неизменно се кандидатира за кмет на Брягово и печели, с изключение на 2003 година, когато губи изборите, но съдът ги касира и шест месеца по-късно Митев отново е избран за кмет на селото.

На последния местен вот 72-годишният кмет печели балотажа с 20 гласа преднина, уточнява bTV.

До 2021 г. рекордът за най-дълго управлявал кмет бе Крум Георгиев от рилското село Бели Искър – 51 години. Той обаче почина в средата на мандата си.

Източник: fakti.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *