Недекларирана валута за над 163 хиляди лева откриха на Капитан Андреево в два автобуса

Нов живот

Недекларирана валута за 163 073 лева откриха митническите служители на МП Капитан Андреево при проверка на два автобуса, излизащи от страната.

На 14.09.2023 г. в 22:30 часа на пункта пристига автобус с румънска регистрация. В превозното средство с шофьор- турски гражданин, пътували още втори шофьор и 12 пътници от Румъния през България за Турция. Всички те декларирали пред митническите служители, че не пренасят акцизни стоки, стоки с търговски характер, благородни метали и изделия с тях, както и парични средства в левове и друга валута. Превозното средство е селектирано за щателна митническа проверка. В хода на контролните действия митнически инспектор забелязал, че един от пътниците поставя на седалка в автобуса банкноти, като се опитвал да ги покрие с връхната си дреха. Установено е, че това са парични средства, общо 30 000 евро, които са преброени в присъствието  на мъжа- турски гражданин. В личните си обяснения той заявил, че парите са негови. Контролните действия продължили с извършване на личен преглед на друг пътник от автобуса. По тялото му, увити около кръста, митническите служители откриват еврови банкноти и щатски долари. Мъжът- румънски гражданин, е укрил 20 000 евро и 10 000 щатски долара.

Половин час преди това в друг автобус с 19 пътници, които също пътували от Румъния за Турция, е извършена щателна проверка, включително с рентгенова апаратура, при която не са констатирани нарушения. Извършен е личен преглед на един от пътниците, който бил увил около кръста си полиетиленов плик, съдържащ 1200 банкноти в купюри по 20 евро- общо 24 000 евро.

Общото количество на задържаните пари е 74 000 евро и 10 000 щатски долара с левова равностойност 163 073 лева.

На нарушителите са съставени актове по Валутния закон.

🔽Последвайте ни и в Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *