Малко ли са ни разследващите органи, че създаваме нови? Вучков: Това ще предизвика напрежение между институциите

Самоцелното създаване на разследващи органи е задача, която на практика трудно може да бъде реализирана и няма да доведе до нищо добро.

Това каза пред БНР Веселин Вучков, бивш министър на вътрешните работи, бивш депутат от ГЕРБ, а в момента преподавател по национална сигурност в НБУ, по повод реформирането на КПКОНПИ.

„Няма да бъдат трима членовете на тази нова Антикорупционна комисия. Те ще бъдат, по мои лични изчисления, няколкостотин, може би 1000, на щат. Говорим за тримата административни ръководители, но най-важното от всичко е, че се създава нов държавен орган, който ще има правомощия да събира доказателства по НПК. Това е голямата „иновативна идея“ на този нов държавен орган, към която подхождам с огромни възражения.“

Не е толкова важно как ще бъдат избирани ръководителите, а как ще работят обикновените служители, защото корупцията се бори не от ръководствата на съответните органи, а с разследване по НПК, подчерта Вучков. По думите му административната йерархия в КПКОНПИ, по подобие на йерархията в МВР, няма почти никакво наказателно-процесуално значение.

Най-важният проблем е, че се създава нов разследващ орган, който ще трябва да се попълни с лица със съответен опит и юридическа подготовка, „а тези хора няма откъде да дойдат“, коментира Вучков.

„Освен да създаде междуинституционално напрежение, друга положителна проява на всичко това, което се прави в момента, аз не виждам. Нима имаме малко разследващи органи в България, че трябва да създаваме нов корпус? Нима всички, които предвиждат Конституцията и законите, са натоварени прекалено много с работа?“

Не съм сигурен, че този нов орган ще бъде имунизиран срещу прекрачване на своите правомощия, особено ако има възможност да разполага и с техника за подслушване, изтъкна бившият вътрешен министър в предаването „Преди всички“. Според него „той може да се изплъзне от един общ граждански контрол“.

Вучков направи прогноза, че след време ще се разбере, „че тази нова Антикорупционна комисия, освен че е направила впечатление на Европа, няма да убеди българските граждани, че е изпълнила своите сериозни правомощия“.

Прокуратурата няма как да бъде заобиколена и не може да бъде заобиколена, категоричен е Веселин Вучков.

„Самоцелното разделяне на ВСС на два почти независими съвета едва ли ще постигне резултата, който предварително е заложен“, смята още той.

dnes.bg

1 Отговор

  1. Анонимен каза:

    Един достоен бивш министър на вътрешните работи пожелал сам да напусне поста си който го е заемал . . Знаещ и можещ . Преподавал ми е по НПК в полицейската академия .

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *