Община Кърджали започна разяснителна кампания за разделно събиране на отпадъците

Нов живот

Днес Община Кърджали започна разяснителна кампания за популяризиране на разделното събиране на отпадъците като първата спирка от инициативата бе СУ „П.Р. Славейков”.  Кампанията откри заместник-кметът инж. Катя Митовска.

„Голямата цел е чрез разделното събиране да намалим отпадъците не само в нашия град, а и в останалите населени места в общината. Нека по този начин да спомогнем за опазването на природата и да бъдем отговорни за нейното настояще и бъдеще”, каза пред препълнената актова зала с първокласници заместник-кметът.

Партньор на община Кърджали е фирмата „Булекопак”, която изгражда и обслужва контейнерите за разделно събиране  в Кърджали. Нейният представител Анастасия Обретенова изнесе пред младата аудитория презентация по темата.

Стана ясно, че кампанията за разделното събиране на отпадъци стартира най-напред в големите училища в общината, а в последствие ще се прехвърли в учебните заведения по малките населени места и в различните видове администрации и учреждения.

„Разделното събиране е изключително важно за намаляване обема на отпадъците и всичко онова, което е възможно да се рециклира, да попадне на определените за това места”, коментира инж. Митовска. От думите й стана ясно, че са набавени и ще бъдат раздадени по училищата съдове за разделно събиране с помощта на фирмата партньор.

„Идеята е чрез кампанията и дейностите, които тя предвижда, да се доближим максимално до гражданите, така че контейнерите да са по-близко и по-удобни за тях. Проучваме и възможността за разделното събиране на бяла и челна техника и отделно на мебелите, както и   разкриването на още центрове за събирането им.  В процес на проучване е и възможността за разделното събиране на биологичния отпадък, който също е важно да се събира отделно от общия отпадък в сивия контейнер. Така ще се улесни пренасянето му до площадката за компост, която ще бъде изградена със средства по ОП „Околна среда”, коментира инж. Митовска.

„Радвам се, че започваме разяснителната кампания от училищата, от най-малките, защото при тях най-безпрепятствено се създават добрите навици. От малки трябва да ги възпитаваме в любов и грижа към природата. Знаем, че когато те научат нещо в училище, ще го пренесат и до площадката пред блока, ще го споделят и вкъщи и така всеки ще следва техния пример. Децата са тези, от които може да започне промяната. Те са един добър пример, който може всеки да следва.”, каза представителят на „Булекопак” Анастасия Обретенова.

Тя сподели и впечатления от разделното събиране на отпадъците в община Кърджали. Според нея по последни данни тук гражданите проявяват дисциплина и съвест при сортирането на отпадъците, потвърждение за което били и еднородните отпадъци в съответните контейнери.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *