Китай с мирен план за Близкия изток! Пекин е готов да помогне за трайно решение на войната между Израел и „Хамас“

Китай иска войната между Израел и „Хамас“ да бъде прекратена възможно най-скоро. Това заяви президентът Си Дзинпин, цитиран от „Ройтерс“.

Той увери, че Пекин е готов да работи с арабските държави за трайно решение на конфликта.

Си подчерта, че прекратяването на огъня е „наложително“ възможно най-скоро, за да се предотврати разширяването на конфликта или излизането му извън контрол.

Китайският лидер направи изказването си след среща с египетския премиер Мустафа Мадбули, който беше единственият високопоставен делегат от Близкия изток, присъствал на китайския инфраструктурен форум „Един пояс, един път“ тази седмица.

Китай подкрепя усилията на Египет да допусне хуманитарна помощ за Газа, посочи Си пред Мадбули. Това е едно от първите изявления на китайския президент относно конфликта, който избухна, след като „Хамас“ извърши нападение срещу Израел на 7 октомври, което от своя страна доведе до силна военна реакция срещу Газа.

Вчера Египет и Съединените щати се споразумяха да доставят хуманитарна помощ в ивицата Газа „по устойчив начин“ през Синайския полуостров в Египет.

Си отбеляза и че Китай е готов да работи с Египет за укрепване на сътрудничеството в сферата на инфраструктурата, селскостопанските технологии и възобновяемата енергия, като добави, че той ще насърчи способни китайски предприятия да инвестират в тези области.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *