Затварят допълнителните помещения за незаконно пребиваващи чужденци в Любимец

Затварят допълнителните помещения за незаконно пребиваващи чужденци в Любимец. Решението влиза в сила от четвъртък. Причината е намаляването на броя на настанените специалните домове на Дирекция „Миграция“. Това съобщиха от пресцентъра на МВР.

Взетото решение за затваряне на пуснатия в експлоатация допълнителен капацитет от 50%, в рамките на Инфраструктурния район с мултифункционално предназначение за нуждите на МВР в Любимец, е на основание на извършен задълбочен анализ на тенденциите в развитието на обстановката с миграционния натиск. Както и на прогнозата за продължаване на прогресивното намаляване на броя на настанените в Специалните домове за временно настаняване на незаконно пребиваващи чужденци.,

От 26 октомври Дирекция „Миграция“ ще продължи да работи при основния си капацитет от 1060 места за настаняване. Данните към момента сочат, че в резултат на мащабните мерки, предприети от МВнР за овладяване на миграционната обстановка както по границата, така и във вътрешността на страната, от началото на октомври 2023 г. се наблюдава процес на прогресивно намаляване на броя на настанените лица в двата СДВНЧ – в София и Любимец.

Дирекция „Миграция“ – МВР е национално компетентната структура, отговорна за управлението на тези специални домове, където се настаняват незаконно пребиваващи граждани на трети страни с цел идентификация и обезпечаване изпълнението на мерките по връщането или експулсирането им.  Основният капацитет за настаняване в двата дома е 1060 места (400 в СДВНЧ София и 660 в СДВНЧ Любимец).

Именно при превишаване на основния капацитет се отваря за използване и част от капацитета за настаняване в Инфраструктурния район с мултифункционално предназначение за нуждите на МВР в гр. Любимец – площадка, на която са разположени контейнери с общо 1232 места.

Източник: НОВА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *