Най-дълго управлявалият кмет в България започва 15-и мандат

Кметът с най-дълъг стаж в България – управникът на хасковското село Брягово Делчо Митев, започва своя 15 мандат като селски първенец. На вота миналата неделя издигнатият от коалиция „БСП за България“ Митев събра 144 гласа от далите вота си 214 избиратели, които отидоха до урната. Съперникът му Марко Марков от „България на регионите“ остана втори с 64 гласа и така Митев спечели още на първи тур с 67,29 процента подкрепа. Общинската избирателна комисия в Хасково вече обяви Митев официално за избран със свое решение № 263-МИ. Едновременно със задълженията си в селото Митев е и председател на Националното сдружение на кметствата в Република България (НСКРБ), което обединява около 430 управници на населени места.

Сега 72-годишният мъж сяда в кметския стол в далечната 1976 година директно от студентската скамейка и казармата, и през живота си не е имал никакво друго трудово занимание. Вече 47 години продължава неговото кметуване. До началото на демократичните промени през 1989 година той навърта шест мандата, които тогава са с продължителност 2,5 години.

Вече престанах да смятам броя на мандатите, но през този ще навърша 50 години работа в местното самоуправление – като кмет на Брягово, каза в интервю за БТА Митев. За новия мандат съм набелязал няколко основни задачи, които бяха част от моята програма за управление и съответно предизборна кампания, разказва той.

На първо място той поставя нереализирания през миналия мандат проект за пречиствателна станция за питейна вода. Надявам се през този да можем заедно с държавните институции и в частност ВиК-холдинга и Министерството на регионалното развитие и благоустройството да решим въпроса като бъдем включени в програмата им. Когато бъде завършено, съоръжението ще обслужва шест села на територията на три общини в област Хасково, поясни Митев.

Като други ангажименти той отбеляза изграждането и подобряването на околната среда в селото – има спечелен проект по линия на Предприятието за управление на дейностите по опазване на околната среда на стойност около 25 хил. лева, който предвижда реновиране на парка в селото чрез изграждане на детска площадка, беседка, доставка на паркова мебел и залесяване.

На въпрос на БТА Митев отговаря, че в работата му винаги е имало тежки моменти, ситуации, в които е бил поставен прездизпитание. Такъв е големият пожар през лятото на 2000 година. „Този момент го изживях изключително трудно“, връща се назад кметът. Пожарът бе заобиколил селото и влезе в него. Имаше пет изгорели къщи и още повече стопански постройки. Цялата държава бе в селото, спомня си Митев. Докато съм жив ще помня този момент, такъв ад дотогава не бях виждал, обобщава той.

Най-голямата му гордост и удовлетворение и досега остава строителството на железобетонен мост над река Улу дере по пътя, който води от отбивката на републиканския път Е-80 към населеното място. Това се случва през 1981 година. Дотогава мостът бе дървен и всяко лято изгаряше. През пролетното снеготопене пък се налагаше хора и превозни средства да минават през понтон над реката, уточнява Митев.

Може би има носталгия, но по онова време на социализма финансови средства се намираха, макар обезпечаването със строителни материали да бе трудно, каза Митев. Сега строителни материали има в изобилие, но с финансите е трудно – работи се „на парче“, споделя той.

Той и неговите колеги от НСКРБ с години продължават борбата селските кметства да имат самостоятелен бюджет, да могат да го разпределят и да се разпореждат с него. Това е нещо изключително важно – когато един кандидат за кмет дава обещания, той трябва да има зад гърба си съответния финансов ресурс, за да изпълни тези обещания, смята Митев. А сега особено за по-големи инфраструктурни обекти по неговите думи трябва да се разчита на разбиране, желание и средства от общината и нейната хазна. Когато това не се случва, хората те обвиняват и то заслужено, че си обещал нещо, но не си го изпълнил, заключава Митев.

По неговите думи в българското село има много проблеми за решаване. Един от тях е липсата на достъп до здравеопазване и медицински грижи, особено в по-малките населени места, което е водеща необходимост. Държавата не може да бяга от този проблем, посочва Митев. Според него той е решим със създаване на съответните бази за медици, стимули за млади лекари, зъболекари и медицински персонал.

Важен ангажимент за Митев догодина ще бъде достойното отбелязване на 140-тата годишнина от създаването на местната църква „Свето Възнесение Христово“. Кметът отбелязва, че това е също е задача от предизборната му програма и че още отсега е започнал стъпки за набиране на средства, с които да бъде поправен зидът на стената на двора на храма и да бъде облагородена зелената площ.

Източник: bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *