Древен и модерен: Съвети за пътуване до колоритния Истанбул Ето как да планирате възможно най-доброто пътуване до този турски мегаполис

Истанбул е модерен и древен, консервативен и свободен. Има оживен нощен живот и известни джамии, авангардно изкуство и традиционни семейни ресторанти. Старите и новите пластове постоянно се преплитат в този град, който не спира да се променя.

Кога да отидете

Най-доброто време за посещение е пролетта или есента (от април до май и септември). Лятото е много горещо, а зимата е сива и дъждовна, но пролетта прелива от лалета и цъфтящи розови Юдови дървета, докато есента е идеално топла и ветровита. Освен това през тези сезони ще бъде по-малко пренаселено от натовареното лято.

Празници

По време на Рамадан много от кварталите се оживяват – не е необичайно хората да ядат и пият на улицата – но има обществени ифтари, в които можете да участвате и да се свържете с общността. Градът опустява по време на празника Курбан Байрам и много магазини са затворени. Всяко лято има множество фестивали, включително Истанбулския музикален фестивал и Истанбулския джаз фестивал, като и двата предлагат концерти на открито в целия град.

Какво да ядете

Нито едно посещение в Истанбул не би било пълно без да преживеете турската закуска наслаждавайки се на яйца, кисело мляко, сирене, маслини, конфитюри, мед, краставици, тахан и др. Не забравяйте да опитате прясна риба на скара и мезе (турски тапас) с чаша турска ракия с аромат на анасон. За десерт опитайте лепкава сладка баклава с шамфъстък. Опитайте уличната храна на Истанбул, ако сте в движение – симит със сусам, пълнени с ориз миди (midye dolma) и сандвичи с риба на скара (balik ekmek) са само част т множеството вкусни варианти. И разбира се, не забравяйте за турския чай.

Какво да вземете за вкъщи

Докато се разхождате из базарите на Истанбул, потърсете си турски килими, ръчно тъкани кърпи за хамам, локум и местни подправки като пипер Urfa и смрадлика. Така ще си имате едно приятно напомняне за вашето пътуване или прекрасен подарък за някого у дома.

Съвет за устойчиво пътуване

В Истанбул има много трафик, но можете да го избегнете, като използвате обществения транспорт – има огромна мрежа от фериботи, метро, трамваи и автобуси, които са на разположение. Опитайте се да използвате бутилки за вода за многократна употреба, вместо пластмасовите, които се продават на улицата.

Къде да се снимате за Instagram

Насочете се към платформата за наблюдение на покрива на кулата Галата по залез слънце за страхотна гледка към Стария град. Чайната градина на върха на хълма Пиер Лоти също предлага отлични възможности за снимки.

ВЕСТИ.бг

 

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *