Анкара: Търсим път за спиране на войната

Външният министър на Турция Хакан Фидан е обсъдил ситуацията в ивицата Газа с колегите си от Египет и Йордания в отделни телефонни разговори, съобщи турски дипломатически източник, цитиран от Ройтерс, пише БТА.

Фидан е обменил мнение относно „спирането на атаките, насочени към цивилното население в Газа“ и постигането на спешно прекратяване на огъня.

Израел твърди, че обстрелва „Хамас“, а не цивилни, но ислямистката палестинска групировка използва жителите на ивицата като жив щит, отбелязва Ройтерс.

Фидан е обсъдил и усилията за гарантиране на безпрепятственото и непрекъснато предоставяне на хуманитарна помощ за Газа с египетския външен министър Самех Шукри, допълва източникът.

Фидан ще се срещне и с държавния секретар на САЩ Антъни Блинкън в понеделник в Анкара, за да обсъдят ситуацията в Газа.

На 7 октомври бойци на „Хамас“ извършиха безпрецедентна атака срещу еврейската държава. След нападението Израел започна интензивна въздушна и сухопътна офанзива в Газа, в резултат на която са загинали над 9000 души, твърдят здравните власти в управляваната от „Хамас“ Газа. Цели райони в анклава са превърнати в руини.

В Израел най-малко 1400 души бяха убити при атаката на „Хамас“, по данни на израелските власти, отбелязва Франс прес.

Движението „Хамас“ установи контрола над ивицата Газа през 2007 г., като отстрани от властта предвожданото от Махмуд Абас движение „Фатах“. Понастоящем „Фатах“ контролира само палестинските райони на Западния бряг.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *