Пуснаха мишки в „Макдоналдс“ в Истанбул в знак на протест срещу Израел Компанията дава $1 млн. хуманитарна помощ на хората в Газа

Жител на Истанбул пусна мишки в един от ресторантите на веригата за бързо хранене „Макдоналдс“ в знак на протест срещу действията на Израел в Ивицата Газа, съобщи вестник „Джумхуриет“.

Към публикацията на вестника е прикачен видеозапис от мобилен телефон, на който се вижда деянието. Пускайки мишките в заведението, мъжът е казал: „Яжте не месото на мюсюлманите, а месото на тези мишки“.

Миналата седмица подобни акции се проведоха в два ресторанта от същата верига в британския град Бирмингам.
Междувременно от „Макдоналдс Турция“ („Mc Donald’s Turkiye“) публикуваха изявление, в което е посочено, че компанията ще предостави хуманитарна помощ в размер на 1 милион долара на хората в Газа, които са жертви на войната, най-вече на жените, децата и възрастните хора, посочва в. „Джумхуриет“.

В изявлението се припомня, че компанията работи в Турция от 1986 г.

Днес в Турция ние продължаваме да допринасяме за развитието на нашата (турската) икономика с нашите 7500 служители и 260 ресторанта. Гордеем се, че помагаме за възможностите за заетост, за партньорството с местния бизнес и допринасяме за икономическия растеж. Бихме искали да подчертаем, че „Макдоналдс Турция“ е търговска организация, верига от ресторанти, чиято единствена цел е да сервира чудесна храна и да осигурява отлично обслужване. Ние не сме политически активни по никакъв начин. Ще продължим да служим на Турция и да допринасяме за успеха на нашата страна (Турция), се казва в текста.

След изострянето на ситуацията в Ивицата Газа на много места в Турция се провеждат протести срещу действията на Израел и в подкрепа на Палестина. На някои места турски жители хвърлят боя и чупят прозорците на заведенията „Макдоналдс“ и „Старбъкс“ с искане за затварянето им заради подкрепата на САЩ за Израел.

Според съобщения в местните медии националният авиопревозвач „Търкиш еърлайнс“ няма да предлага по време на своите полети напитки на „Кока-Кола“ и други американски компании като част от бойкота на държавата заради действията на Израел.
(Кореспондент на БТА Нора Чолакова)

dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *