Васил Терзиев снизходително: Благодаря на Борисов за единия глас, който е дал за мен

Новият кмет на София Васил Терзиев изтъкна, че по-голямата част от ГЕРБ не са дали вот за него, а за Ваня Григорова от БСП.

В ефира на БТВ Терзиев припомни противоречивите изказвания на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов в дните преди балотажа, с думите: „Г-н Борисов си смени мнението няколко пъти. Каза, че е гласувал с нежелание за мен.“

И накрая с усмивка новоизбраният кмет на София снизходително изрече:

„Все пак благодаря на Борисов за единия глас, който е дал за мен.“

В предаването „Лице в лице“ Терзиев заяви, че не е разочарован от малката разлика с Григорова.

„Разочарование няма никакво, по-скоро има амбиция да върнем доверието в Столична община“, каза той.

И коментира изявлението на Григорова и щаба ѝ, че ще обжалват резултата от изборите.

„В правото си са да оспорват. Ние също имаме претенции за това, което се случи на първи и втори тур, огромните разлики в екзитполовете, секции, в които съм бил със 120 гласа, но са изчезнали“, коментира Терзиев и обяви, че няма причини да се притеснява от евентуален обрат, защото знае как е постигнат резултатът им – без купен вот.

Терзиев разказа, че още през 2019 г. е имал предложение от съпредседателя на „Демократична България“ Христо Иванов да бъде издигнат за кмет на столицата.

Той увери, че ще направи всичко възможно, за да бъде преместен Паметникът на Съветската армия от центъра на столицата в музея на социалистическото изкуство. „Всичко, с което може да се съдейства, ще бъде направено, за да може този паметник да бъде преместен – в Музея на социалистическото изкуство или където прецени Министерството на културата“, каза новият столичен кмет.

В Столичния общински съвет ПП-ДБ и „Спаси София“ ще има 23 от 61 общински съветници – това ще е най-голямата група, но без мнозинство. Планът на Терзиев е да представи идеите си на всички формации в СОС и да търси подкрепа от тях. Обърна внимание, че някои от целите им се припокриват, затова не би било трудно се намери подкрепа.

„Хора, които имат опит в дадената област, административен опит. Всеки от тях е експерт в областта си“ – така Терзиев описа хората, които ще бъдат негови зам.-кметове. Те вече били определени, но имената им ще бъдат обявени следващата седмица.

Терзиев направи заявка за реформа на Столичния инспекторат като се децентрализира и районните инспектори ще са на тяхно подчинение, преосмисли се работата му, както и заплатите на служителите.

Центърът за градска мобилност е общинското предприятие, което работи най-добре, според Терзиев.

Епицентър

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *