Ердоган се скара на Байдън заради Израел

„Газа е преди всичко земя на палестинския народ. САЩ трябва да приемат това. Ако (президентът на САЩ Джо) Байдън има подход, при който казва „Не, това е земя на окупационните заселници или на Израел, а не земя на палестинския народ“, ние не можем да постигнем споразумение“, заяви турският президент Реджеп Тайип Ердоган.

Той приветства днес резолюция от арабско-ислямската среща на върха вчера в Рияд, с която се предлага организиране на конференция за денуклеаризация в региона на Близкия изток заради ядрените оръжия на Израел, предаде Анадолската агенция.

Резолюцията „осъжда изпълнените с омраза, екстремистки и расистки прояви и изявления на министри в израелското окупационно правителство, включително заплахата на един от министрите да се използва ядрено оръжие срещу палестинския народ в ивицата Газа, които представляват сериозна заплаха за световния мир и сигурност, като изисква да се подкрепи конференция за създаване на зона, свободна от ядрени оръжия за масово унищожение в Близкия изток, проведена в рамките на ООН и нейните цели за противодействие на тези заплахи“, посочва Анадолската агенция.

Въпросът за денуклеаризацията е много важен, за да се види кои играчи подкрепят Израел, заяви турският президент пред журналисти на борда на самолета, с който се прибра от арабско-ислямската среща на върха в саудитската столица Рияд.

„Сега е от голямо значение, че Организацията за ислямско сътрудничество и Арабската лига се събраха и предприеха тази стъпка (резолюцията), защото за първи път в историята на тези организации се провежда подобна среща“, добави Тайип Ердоган.

Член от резолюцията призовава за прекратяване на обсадата на ивицата Газа и незабавно влизане на арабски, ислямски и международни хуманитарни конвои с помощи, съдържащи храна, медикаменти и гориво, посочи турският президент.

Тъй като има недостиг на гориво, вода и храна в Газа, според Ердоган най-важното е да се включат САЩ, които имат влияние върху Израел.

Израелският министър-председател Бенямин Нетаняху наказа министъра заради това изявление и го отстрани временно от заседанията на кабинета, предаде Ройтерс.

Конфликтът между Израел и палестинското движение „Хамас“ започна на 7 октомври, когато бойци на движението нападнаха райони в Южен Израел и убиха около 1200 души, а над 200 взеха за заложници. Израел предприе въздушни и сухопътни атаки в управляваната от „Хамас“ ивица Газа. По данни на министерството на здравеопазването в Газа загиналите от палестинска страна досега са най-малко 11 000.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *