Денков: Всяко съкращаване на сроковете за дерогацията носи риск от покачването на цената на горивата

Ако искаме да няма риск за рафинерията и горивата, трябва да се спазват сроковете в доклада за дерогацията на НС. Минималните срокове за премахване на дерогацията са: след 31 декември – не повече от 50% руски нефт. След 31 януари – не повече от 25% и от 1 март – изцяло неруски нефт. Всяко съкращаване на сроковете повишава риска от нарушаване на оперативната дейност на „Лукойл-Нефтохим“ и покачване на пазарната цена на горивата.

Това каза премиерът Николай Денков след заседанието на Съвета по сигурността заради Закона за дерогацията. Заседанието беше напуснато предсрочно от представителите на ГЕРБ-СДС и на ДПС. Председателят на ПГ на ДПС Делян пеевски обяви  сбирката е била „загуба на време“.

По думите на Денков са били обсъдени рисковете при неполучаване на петрол в рафинерията.

Трябва поетапно да се осъществява смяната на нефта, защото иначе има рискове от запушвания, експлозии и пожари, заяви той. И допълни, че няма информация за постъпления от такси за пренос на руски газ.

„Имаме право да ги налагаме, може да има спорове с „Газпром“. Това ще се дискутира във връзка с бюджета за следващата година“, посочи премиерът и потвърди, че интерес към покупка на „Лукойл“ има.

Премиерът е получил уверение от „Митниците“ и службите, че до момента не разполагат с информация за нарушаване на санкциите срещу Русия от българските институции, каквито твърдения направиха от ДПС.

„Коалицията Путин е факт. Изключително безполезна среща. Загуба на време за нас“, заяви председателят на парламентарната група на ДПС Делян Пеевски на пресконференция в Министерски съвет по адрес на групите на „Възраждане“, БСП и ПП.

Запитан каква е причината ГЕРБ и ДПС да си тръгнат от срещата по-рано, премиерът бе лаконичен: Дискусията беше експертна от страна на членовете на Съвета по сигурността. Ако някой търси политически изяви, начинът е да си тръгне ядосан от тази среща.

Всеки опит за допълнително съкращаване на сроковете, води до рискове, настоя премиерът.

Нямаше да водим този разговор, ако не беше внесено това предложение за скъсяване на срока. Нямаше да има слухове за недостиг на горива, за повишаване на цените, посочи Денков.

Според Денков ръководителите на Службите и министрите са водили дискусия за минимизиране на рисковете. „Ако някой търси политически изяви, един от начините е да си тръгне ядосан от Съвета по сигурността“, коментира Денков.

На Съвета бяха обсъдени последиците и рисковете за националната сигурност от евентуалното приемане на закона, според който в тридневен срок отпада дерогацията на руския петрол.

Епицентър

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *