Трима души в Хърватия са арестувани за измама в размер на 18,5 милиона евро, стотици са изгорелите с пари Това е най-големият подобен случай в Хърватия

На Балканите се разрази поредният криптоскандал, след като трима души измамиха стотици за огромна сума пари.

Трима души са арестувани в Хърватия, включително директора на компания за криптовалута, по подозрение, че са измамили неколкостотин души за най-малко 18,5 милиона евро, съобщи хърватската полиция, цитирана от местни медии, предаде БТА.

Това е най-големият подобен случай в страната, отбелязва Франс прес. Окръжният съд в Риека, Северозападна Хърватия, определи на Лука Буразер, директор на компанията БитЛъки (BitLucky), и още двама души, които са заподозрени в измама на стотици клиенти при търговия с криптовалути, едномесечен арест, тъй като има опасност от повторение на престъплението, информира регионалната телевизия Ен1.

Тримата са арестувани във вторник, а вчера сутринта са били разпитани от прокуратурата в Риека. От полицията уточниха, че тримата са „измамили голям брой свои клиенти инвеститори чрез невярно представяне и укриване на факти“. Заподозрените са ощетили около 800 души в периода април 2018 – май 2023 година за най-малко 18,5 милиона евро. Около 250 души са подали жалби.

Заподозрените са съветвали гражданите сами да откриват свои крипто портфейли или да плащат определена сума в определени крипто портфейли, съставяли са договори, а с течение на времето са прехвърляли парите в своите крипто портфейли, като връщали част от парите на граждани, за да ги държат в заблуждение, обяснява Ен1.

Гуверньорът на Хърватската национална банка (HNB) Борис Вуйчич призова през май потенциалните инвеститори в криптовалути да бъдат предпазливи, като обясни, че този пазар не е регулиран в страната. Балканските страни се превърнаха в популярна дестинация за предприемачите в областта на криптовалутите, отбелязва АФП. В Черна гора властите арестуваха през март южнокорейския създател на криптовалутата „Тера“ (Terra) До Куон. Той е издирван от Сеул и Вашингтон за ролята му в измама, свързана с фалита на неговата компания през 2022 г., заради която инвеститорите губят около 40 милиарда долара (37 милиарда евро) и която разтърси пазарите на криптовалута.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *