Административният съд остави Стоян Георгиев извън общинския съвет въпреки повторното броене на преференциите му Той добави три предпочитания и изравни резултата си с Никола Стоев

  • ОИК ще оповести окончателния списък след жребий

Валентина ИВАНОВА

След жалбата на Стоян Петков Георгиев, кандидат за общински съветник от ПП-ДБ, Административният съд в Кърджали разреши да бъдат преброени отново преференциите му. Няколко дни комисия от съдия и представители на ОИК и заинтересованите лица, отново отчете предпочитанията, дадени за кандидата. Бяха открити три отбелязани, но неотчетени в протоколите преференции за Стоян Георгиев. С тях към получените 102 предпочитания на последния местен вот, резултатът на Георгиев се изравнява с колегата си Никола Стоев, поставен на второ място в листата, – 105. Това не променя състава на общинския съвет в Кърджали, в който от ПП-ДБ влязоха водачът в листата Радослав Милев и Стоян Стоянов, получил 140 предпочитания.

След поверката Административният съд отмени решението на ОИК за подредбата на кандидатите според получените преференции. Комисията трябва да оповести новия списък като се съобрази с Чл. 454.(4), който глаи: Когато в списък А има двама или повече кандидати с еднакъв брой предпочитания (преференции), редът им в списъка се определя от общинската избирателна комисия чрез жребий, проведен в присъствието на заинтересованите кандидати и представители на партията или коалицията.

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *