Кьосето царува на пазара в Кърджали, върви между 1 и 1,50 лева за килограм Новата реколта мандарини тръгва от 4 лева

Валентина ИВАНОВА

Все повече кърджалийци, нарамили чували, се забелязват в района на пазара на производителите. Дойде времето да сложим зелето, кой в каче, кой – в бидон. Навалицата между щандовете е най-гъста там, където се предлага кьосе, сорт най-подходящ за кисело зеле. Продавачите твърдят, че то местно производство – от Момчилградско, Чернооченско и Стремци. Цената му е 1,40 – 1,50 лева за килограм, но ако си закупите цял чувал, може да ви го дадат за 1,20  и дори за левче килото. Има изобилие и от другите съставки за туршия. Карфиолът струва 2 лева, намират се дори глави с лилав цвят, които придават нюанс, но тяхната цена е 3 лева. Морковите вървят между 1 и 1,50 лева за кило.

„Тракийската луканка“ – празът върви по 4-5 лева за връзка. Все още има и чушки, които влизат в състава на туршиите. Червените вървят от 1 до 4 лева, а зелените – от 0,80 до 1,40 лева. Намират се и камби по 3 лева.

Богат избор на ябълки кара купувачите да се чудят от кои да вземат. Всички сортове – зелени, червени и жълти, са обявени за български. Цената им е от 1,80 до 2,50 лева. Сладките родни круши държат нива от 3,50 лв.

Вече са налични и цитруси от новата реколта. Пълно е с мандарини без семки, но цената от 4 лева за килограм още „хапе“. Затова кърджалийци предпочитат бялото и червеното грозде, родно производство. Най-сладкото идва от пловдивското Крумово, твърди жена зад щанда. Цените не са ниски – между 2,50 и 5 лева, но вкусът е неповторим, споделя клиент, опитал от стоката.

За любителите на пресни салати също има разнообразие. Марулите струват 1-1,50 лева за брой, репичките – 1,50 за връзка, а българската краставица дължи гордо цената от 4-4,50 лв. Домати всякакви се намират по щандовете. По-невзрачните вървят по 2-3, лева а лъскавите – по 4-5 и нагоре. На всичкитабели пише, че са български.

Царицата на есенния пазар – тиквата – се е разположила на много места и продавачите примамливо изтъкват лечебните й свойства.

Снимки: Ваня Иванова

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *