Денят на християнското семейство събира кърджалийци в музея на 21 ноември Презентация запознава посетителите с историята на празника, деца изнасят програма

  • Представят иконата „Въведение на Света Богородица“ в храма от фонда

Валентина ИВАНОВА

Екипът на Регионалния исторически музей кани кърджалийци да отбележат заедно големия християнски празник Въведение на Света Богородица в храма. Мултимедийна презентация с лекция на тема «Ден на християнското семейство“ ще изнесе уредникът д-р Мария Спиридонова, специалист по християнско изкуство. Проявата ще се проведе на 21 ноември от 11,30 часа.

Деца от ОУ „Св.Св.Кирил и Методий“ са подготвили специална програма.

Ще бъде представена иконата „Въведение на Света Богородица в храма“ от фонда на музея, за да може културната общественост на Кърджали да се докосне до богатствата, които се съхраняват в институцията.

Иконата е датирана от 19 век. Авторът е известен – той е Константинос Алексиу.

Д-р Мария Спиридонова

Припомняме, че на 21 ноември Православната църква чества празника Въведение Богородично. Според Светото писание на този ден родителите на тригодишната Мария я завели в Иерусалимския храм и отдали в служение Богу.

                                                                                                                                                                                                    🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

 

1 Отговор

  1. Сем. Попови каза:

    Няма ли друго място за този голям християнски празник. Този градеж е мюсюлмански, с ислямска архитектура. По добре да ходим да празнуваме в новата джамия в прилепи.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *