Кампанията Достъпно за вас предлага по-евтини храни и в Кърджали „Билла България“ отказаха да участват в акцията

Валентина ИВАНОВА

Вече трети ден в страната тече инициативата на Министерството на икономиката и индустрията „Достъпно за вас“, провеждаща се в унисон с механизма в т. нар. „Зелен документ“ на Европейската комисия за най-добри практики между търговците във веригата на доставките, където основно се визират хранителните продукти, посочват още от министерството.

Търговските вериги, заявили доброволно участие в кампанията, независимо една от друга определят най-атрактивните цени. „Лидл“ и „Кауфланд“ приеха да се включат в акцията, докато „Билла България“ отказа.

Екип на «Нов живот» провери дали магазините на големите вериги в Кърджали предлагат хранителни продукти на по-ниски цени. В „Лидл“ и „Кауфланд“ щандовете и местата с предлаганите по-евтини стоки са обозначени със специални етикети с лого и надпис „Достъпно за вас“, което помага на потребителите бързо да се ориентират. Въпреки това мнозина се лутат и се обръщат към консултантите за разяснение. Други се опитват да изчислят каква е реалната отстъпка, но накрая се почесват по тила и подминават.

Предлаганите храни са в няколко основни групи – хляб и зърнени храни, варива, месо и месни продукти, млечни продукти, яйца, плодове и зеленчуци, животински и растителни масла и мазнини. Продуктовата кошница за съответната седмица ще бъде обявявана и в брошурите на веригите, включително и в дигиталните им издания, съобщиха от Министерство на икономиката и индустрията.

Кампанията стартира с фокус върху минимум 50 продукта от малката потребителска кошница. От тях най-малко 16 продукта в един магазин трябва да са отбелязани с логото на кампанията.

Снимки: Ваня Иванова

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *