Турция започна евакуацията на гражданите си от Газа

Турция е започнала да евакуира гражданите си от ивицата Газа към Египет. Това съобщи днес прессекретарят на турското външно министерство Йонджю Кечели, цитиран от Анадолската агенция.

Кечели отбеляза, че веднага след началото на изострянето на израелско-палестинския конфликт Турция е успяла да изведе от Газа 30 свои граждани заедно с техните близки.

По-нататъшната евакуация обаче е била прекратена заради затварянето на граничния пункт “Рафах” между ивицата Газа и Египет.

Кечели каза, че Турция дълго се е опитвала да възобнови евакуацията на гражданите на Турция, както и на признатата само от Анкара Севернокипърска турска република.

Прессекретарят съобщи, че в резултат на тези усилия днес до обяд през “Рафах” са преминали 44 души, като броят им може да нарасне до края на деня.

Турските граждани ще бъдат превозени до Кайро, откъдето ще заминат за Турция със самолет.

“Вярваме, че ще завършим евакуацията на всичките си граждани от ивицата Газа безопасно и колкото се може по-скоро. От друга страна продължаваме да работим в сътрудничество с компетентните служби, за да прехвърлим нова група палестинци от ивицата Газа в нашата страна за лечение”, допълни Кечели.

БТА

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *