Пуснаха на свобода още една група черни лешояди Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите

Нов живот

Eкип на Българското дружество за защита на птиците и Фондация „По-диви Родопи“ освободи втората голяма група лешояди в Източните Родопи като част от програмата за възстановяване на вида в българската част на планината.

След близо шест месеца на адаптация в специално изградена волиера между Маджарово и Ивайловград,13-те черните лешояди, които пристигнаха oт Испания през юни, получиха своя шанс за нов живот в дивата природа на Родопите. Очакванията са те да се присъединят към освободените през миналата година осем черни лешояда, които се установиха трайно в района на Източните Родопи и Сакар планина. Това съобщиха от фондация „По-диви Родопи“.

През следващите няколко години е планирано да се освобождават още по 6-10 индивида годишно като част от текущата програма. Създаването на колония в България ще подпомогне оцеляването на вида на Балканите, тъй като се очаква да има обмен на птици с последната оцеляла местна колония от около 25-30 двойки, намираща се в гръцката част на Родопите, както и с новосформираните колонии на вида в Стара планина.

Снимки: Георги Куртев

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *