Нова тенденция в Европа – с влак до ски курорта

  • Целта е нисковъглеродната мобилност да се създаде като навик у туристите

Френският оператор на ски курорти Compagnie des Alpes Group обяви, че иска големи железопътни компании от цяла Европа да доставят международни железопътни услуги до зимните ѝ локации през следващите три години.

Compagnies des Alpes управлява дъщерно дружество на ваканционна компания Travelski, което предлага железопътни почивки от Лондон до 10 от своите курорти през последните няколко зими, използвайки новостартираната услуга Eurostar Snow Train.

Курортите на компанията включват много от Франция, Европа и най-големите в света Ла Плейн (La Plagne), Лез Арк (Les Arcs), Пези-Валандри (Peisey-Vallandry), Тин (Tignes), Вал д’Изер (Val d’Isère), Ле Менюир (Les Menuires), Мерибел (Méribel), Сер Шевалие (Serre Chevalier), Флайн (Flaine) и Шамони (Samoëns) и др.

Compagnies des Alpes казват, че търсят оферти от железопътни компании във Франция, Обединеното кралство, Холандия и Белгия (от Париж, Лондон, Амстердам и Брюксел) до Френските Алпи за тригодишния период 2024 – 2027 г. и че други маршрути от Испания също са предвидени. Тяхната цел е да предложат на клиентите си периодично нисковъглеродна транспортна услуга с влак до техните курорти.

„Поканата за търг е отворена за всички европейски железопътни оператори, които могат да осигурят влакове, пълни или не, за превоз на пътници до алпийските курорти с една или две ротации седмично между средата на декември и средата на април. Compagnie des Alpes ще гарантира на оператора ангажиран обем в дългосрочен план. Заявката за оферти е отворена за няколко вида железопътен транспорт (високоскоростен, междуградски, нощни влакове), в зависимост от наличността и предложенията от операторите“, каза говорител на Compagnies des Alpes.

Освен това се водят дискусии за партньорство с други туристически оператори във Френските Алпи (извън районите, в които CDA работи), които желаят да разработят предложения за нисковъглеродна мобилност.

Проектът има за цел тези нови оферти да бъдат пуснати на пазара още през зимния сезон 2024-25 г., ако предложените решения са бързи и оперативно реалистични.

С тази нова стъпка Compagnie des Alpes е решена да заеме проактивна позиция, както в своите действия, така и в търсенето на нови, конкретни решения, които да помогнат за декарбонизирането на възможностите за транспорт на летовниците в планините и да допринесат за промяната на техните навици, като позволява на десетки хиляди клиенти да пътуват до курортите с влак всяка зима“, добави говорителят.

Средно 80% от емисиите на парникови газове идват от транспортирането на скиори между домовете им и ски курортите.

Въздействието на пътуването с влак има драстично има много по-малък въглероден отпечатък.

Compagnie des Alpes е водеща европейска компания за отдих , управляваща 10 ски курорта във Франция и 13 парка за отдих в Европа.

Снимка: Depositphotos

Източник: economic.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *