Писма до Дядо Коледа тръгват и от Кърджали Пощенска кутия ги събира на базара пред паметника на Левски

Нов живот

Една от най-обичаните традиции по коледните празници е свързана с писането на писмо до Дядо Коледа. Кърджалийските малчугани могат да изпращат своите писма, пускайки ги в специалната пощенска кутия, поставена на Коледния базар пред паметника на Левски. Те могат да напишат своите желания, а могат и да ги нарисуват.

Малчуганите обикновено се вдъхновяват от телевизионните реклами или от пъстрите витрини на магазините и си пожелават атрактивни играчки. Затова бързат да напишат на Белобрадия старец, за да не ги забрави.

Често и възрастните прибягват до комуникация с Вълшебника. Те предимно се нуждаят от подкрепа или имат здравословен проблем, който се надяват Дядо Коледа да разреши.

Общото във всички писма, която води и на децата, и на възрастните е вярата, че на коледа стават чудеса и всеки получава подаръче, топлина и любов.

Традицията за писане на писмо до добрия белобрад старец е неразделна част от коледните празници в много страни. Един от най-ранните регистрирани случаи на коледно писмо е от 1837 г., когато малките братя Джоузеф и Томас Чапман адресират желанията си така: “До Дядо Коледа, горе на комина”. Според друга история петгодишната Марджъри от Викторианска Англия написала писмо, в което имало следния списък: “панделка и топка за котето, играчки патета и пилета и платнен чорап.”

Днес милиони деца пишат на най-обичания дядо в света всяка година, като много от писмата пристигат на Северния полюс в официалната пощенска кутия на Дядо Коледа.

Снимки: Ваня Иванова

🔽Последвайте ни и във Facebook🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *