Славейковци растат здрави и силни със здравна профилактика

В периода 08 ноември –  15 декември в  СУ „П. Р. Славейков“  се проведе здравна профилактика на децата от 1-ви до 4-ти клас под надслов „Растем здрави и силни“, по инициатива на учениците от училищния клуб „Шампиони в доброто“ към Българския младежки червен кръст.

В рамките на кампанията се проведоха  безплатни  профилактични прегледи от различни медицински специалисти – дентална грижа, офталмология, консултация с дерматолог и поредица от беседи и изнесени уроци с медицински експерти.

Клиниката на д-р Венцислав Момчилов Dental Center отвори врати за всички ученици и в периода д-р Нежля Али извърши 417 първични прегледа. Всяко дете получи документ за статуса на своите зъбки и указания как да се грижи по-добре за тях.

Дерматоложката  д-р Гюляй Ахмед, бивш възпитаник на СУ „Петко Рачов Славейков“ и родител на ученик в същото училище, извърши 293 прегледа на място.

Офталмолог Кристина Бонева, член и на училищните настоятели в УН „Пробуда“, извърши 374 прегледи на очичките на малчугани в училище по предварително съставен и съгласуван график.

Кинезитерапевт Яков Демянов  прегледа  децата за гръбначни изкривявания, деформации на гръден кош, плоскостъпие и не на последно място затлъстяване.

Фармацевтката Гергана Колева проведе открит урок на всички второкласници в актовата зала на „Славейков“, по време на който заедно правиха опити, говориха защо витамините са важни за здравето и си хапнаха доволно плодове.

Медицинските сестри  Елина Димитрова и Нурджан Емин проведоха поредица от образователни беседи на тема вирусни заболявания и как да се предпазим от тях, правила за лична хигиена, хранене, двигателен режим, имунитет, превенция от паразити.

От Ротаракт клуб – Кърджали проведоха първата си лекция, насочена към децата. Кампанията им е свързана със здравословното хранене и физическата активност на децата. С интерактивно представяне гост лекторът Диана Димова спечели вниманието на малките участници и заедно успяха да научат кои храни са полезни и колко важно е да се движим и спортуваме.

С тази инициатива за превенция и детско здраве Ротаракт клуб и СУ „П. Р. Славейков“  заявяват своята отдаденост и разбиране, че изграждането на полезни навици при децата е труден и отговорен процес. Дискутирането по тези теми в ранна възраст може да се окаже благоприятно за развитието на подрастващите и да бъде превенция на социално значими заболявания в бъдеще.

В месеца, посветен на здравето, доброволците на клуб „Шампиони в доброто“ към БМЧК проведоха поредица от обучения по първа долекарска помощ по програмата ‚Хелфи“.

В резултат и в рамките на кампанията бяха извършени общо над 850 прегледи, 15 открити уроци и 5 беседи, като в организацията на дейностите участват не само учениците и учителите, но и родители-доброволци, които всеки ден дежурят в училище и подпомагат децата.

За своята отдаденост към децата, безвъзмездно отделеното време и грижа всички медицински специалисти получиха подаръци с благодарност от активистите на клуб „Шампиони в доброто“ и директора на СУ „Петко Рачов Славейков“ Милко Багдасаров.

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *