Фестивал бележи финала на проекта „Тайните на Родопите“

  • Първият е в петък от 18 часа в Дома на културата

Нов живот

В края на тази седмица предстои да се проведе фестивалът „Тайните на Родопите“, организиран от Регионално младежко сдружение „Кърджали за теб“. Събитието е своеобразен финал на многобройните дейности по проекта „Тайните на Родопите“, финансиран от Министерството на младежта и спорта по Национална програма за младежта (2021-2025).

Фестивалът ще се проведе от 15 до 17 декември и ще бъде официално открит с концерт в Дома на културата в петък, 15 декември, от 18 часа, а на следващия ден ще продължи от 11 ч с фестивална програма в спортна зала „Арпезос“ /поради прогнозите за неблагоприятно време/. За всички прояви във фестивала входът е свободен и са поканени да присъстват всички кърджалийци и гости на града.

Екипът на проекта и доброволците към сдружението от август месец  до днес организираха 16 арт и фолклорни ателиета в Кърджали, Златоград, Неделино, Баните.

В рамките на проекта се проведоха два национални конкурса, посветени на Родопите – за приложни и изящни изкуства и за фотография. Със съдействието на РУО-Кърджали информацията за конкурсите бе разпространена успешно и в конкурсите се включиха 158 произведения за конкурса за рисунка от цяла България – Попово, Асеновград, Севлиево, Пловдив, Русе, Самоков, Бургас, Добрич, Велико Търново, Несебър, а в конкурса за фотография – множество снимки на малки и големи любители фотографи от Кърджали, Хасково и Смолян. Създателите на отличените от специално жури произведения ще бъдат наградени по време на откриването на фестивала от кмета на Кърджали, а във фоайето на Дома на културата ще бъде поставена и изложбата с участващите рисунки и снимки.

По време на проекта най-добрите рисунки бяха включени в мобилна изложба, посетила Златоград, Баните, Неделино и представена през младежи там, които участваха и в арт-ателиета.

Заявки за участие във фестивала са дали 32  фолклорни ансамбъла от областите Кърджали, Смолян, Хасково. Във втория ден на фестивалната програма организаторите предвиждат всички участници и публика да извият най-дългото хоро и така да отбележат подобаващо най-забележителния момент от проекта „Тайните на Родопите“.

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *