Средно училще Отец Паисий в Кърджали издаде втора юбилейна марка Посветена е на 110-годишнината на училището

Нов живот

Юбилейна марка издаде СУ „Отец Паисий” с природоматематическа насоченост – Кърджали. Тя е  посветена на 110-годишнината на училището, а   номиналната ѝ стойност е 1 лев.

Проектът е реализиран съвместно с Български пощи и е втори в историята на училището – първата марка  е издадена в чест на 100-годишния юбилей на първото светско училище в Източните Родопи. На нея е изобразен  част от стенописа в училището „Апостолите на България” на Георги Трифонов – Паисий Хилендарски с безценната „История Славянобългарска”.

Идеята е на учителя историк Кирил Гогов, който се погрижи това начинание да стане традиция.

Този път на марката е представено първото известно до днес знаме на СУ „Отец Паисий”. То е дарено на училището през миналия век и оттогава се съхранява от паисиевци по специален начин и с много любов, почит и гордост.

Знамето е двулицево, изработено е от копринен плат и бродерия. От едната му страна, на небесносин фон, изкусни ръце са избродирали тогавашния герб на школото и девизът му „Чрез просвета за България“ (така е и именуван юбилейният концерт, който ще се проведе на 18 декември в театър „Димитър Димов“), а от другата му страна, на фона на българския трибагреник, е изящно изобразеният Паисий над „историйцата“ си (по картината на Иван Мърквичка „Отец Паисий“, рисувана около 1898 година), ограден от надписа КЪРДЖАЛИЙСКО НАРОДНО ОСНОВНО УЧИЛИЩЕ „ОТЕЦ ПАИСИЙ”.

 

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *