Кърджалийското училище Отец Паисий навърши достолепните 110 години Тържествен концерт, заря и огромна торта събра поколения ученици и учители

Валентина ИВАНОВА

Бивши и настоящи ученици и учители и десетки приятели на СУ „Отец Паисий“ изпълниха до краен предел залата на театър „Димитър Димов“. Там възпитаници на школото изнесоха вълнуващ концерт, с който отбелязаха 110-тата годишнина от създаването на първото българско светско училище в Източните Родопи, чиито достойни последователи са днес.

Във фоайето бе подредена изложба, свързана с историята на школото. Залата посрещна на крака първото знаме на училището с изображение на отец Паисий и на някогашния герб с надпис «Чрез просвета – за България».

Директорът Златко Атанасов се върна към началото, когато на 18 декември 1913 година учителката Параскева Ванкова и нейния съпруг Кирил Ванков откриват първата учебна година с 8 деца в клас. Той призова днешните ученици да вярват в своите възможности и да бъдат горди паисиевци. Нека духът на Паисий ви закриля и пази! Вие сте бъдещето на съвременна България!“, изтъкна директорът.

Официални гости на тържеството бяха областният управител Никола Чанев, заместник-кметът Даниел Делчев, началникът на Регионално управление по образование Ангелина Костова, Любомир Марков, наследник на семейство Ванкови. Бившият директор на СУ «Отец Паисий» Наталия Михалевска в качеството си началник на кабинета на МОН проф. Галин Цоков, прочете поздравление от него. След това с умиление се върна към годините си в кърджалийското школо.

Областният управител Никола Чанев също отправи топли думи към празнуващите и подари картина. Той съобщи, че 110-ата годишнина на училището е добър повод първата учителка Параскева Ванкова да бъде удостоена със званието «Почетен гражданин на Кърджали» и се ангажира да инициира такова предложение.

Приветствие от името на кмета Ерол Мюмюн прочете неговият заместник Даниел Делчев.

После възпитаници на «Отец Паисий» изнесоха прекрасен концерт. След него на сцената бе разрязана огромна торба с логото на училището, раздадена по-късно на децата. Последва и празнична заря пред театъра.

Като естествен край на тържеството ръководството на училището-юбиляр посрещна гостите на елегантен коктейл.

Снимки: Ваня Иванова

🔽Последвайте ни и във Facebook 🔽

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *