Ердоган изказа съболезнования на католическата общност в Турция

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган изрази съболезнования на католическата общност в Турция във връзка с нападението срещу църквата „Санта Мария“ в Истанбул, при което бе убит един човек, съобщават турските медии.

Нашите съболезнования. Всички сили по сигурността с ангажирани с издирване на нападателите. Предприемат се необходимите действия за залавяне на извършителите, заяви Ердоган във връзка с нападението, което бе извършено днес по време на богослужение в италианската католическата църква „Санта Мария“ в квартала Саръйер в Истанбул. При нападението бе убит един турски гражданин. Полицията организира мащабна акция за залавяне на извършителите, за които се твърди, че са били двама души с маски на лицата.

По информация на ТРТ Хабер турският президент е разговарял по телефона със свещеника на църквата Антон Булаи и с генералния консул на Полша в Истанбул Витол Лесняк, на които е предал съболезнованията си и ги е уверил, че нападателите ще бъдат заловени и наказани.

Църквата „Санта Мария“, която се намира в квартала Саръйер, е италианска католическа църква и се обслужва от францискански свещеници. Църквата e посветена на Дева Мария и е отворена за поклонение през 1866 г. Сградата e била разрушена през 1889 г., след което е била възстановена. Ритуалите се извършват главно в неделни дни.

Междувременно кметът на Истанбул Екрем Имамоглу и говорителят на управляващата ПСР Йомер Челик също изказаха съболезнования.

Съболезнование бе изразено и от Диянет – Дирекцията по религиозните въпроси на Турция.

Категорично осъждам въоръженото нападение по време на службата в църквата „Санта Мария“ в Истанбул. Изразявам най-дълбоки съболезнования на семейството на нашия гражданин, който загина при ужасното нападение, заяви директорът по вероизповеданията Али Ербаш.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *