Камениста чука дала името на смолянското село Кутела

  • Днес в района развиват туризъм в почивни бази и ловното стопанство Кормисош

Нов живот

Кутела е село в Централни Родопи. Намира се на 20 км от град Смолян, на 25 км – от Пампорово и на 6 км – от курортното място Хайдушки поляни.

Разположено е върху хълм, покрай който минава река Малка Арда.

Надморската височина на населеното място е 1220 м.

След завладяването на Балканския полуостров от османските турци, по тези места се заселили анадолски пастири – номади (юруци). Те се занимавали главно с овцевъдство. През лятото стадата им пашували в Родопите и Пирин, а през зимата се връщали край Бяло море.

Когато трябвало, овчарите давали на животните кърмило (трици, ярма, ечемик или овес, смесени със сол), спущали ги към реката, където имало камениста чука с вдлъбнатина, наречена „кутел”. В „кутела” слагали едра сол, счуквали я с дървени тукмаци (чукове), обърквали я с брашно и накърмвали стадата.

От „кутела” – Каменистата чука – произлязло първоначално името на местността, а после, при заселването, и името на самото село Кутела.

Възможностите за туризъм днес се свързват основно с почивните бази в местността Хайдушки поляни. Тук се отдава почит пред паметника на загиналите в Илинденско – Преображенското въстание, намиращ се на 7 км от Кутела в курорта Хайдушки поляни. В близост е Държавното ловно стопанство „Кормисош“.

Мъжката и женската певчески групи от селото са печелили много пъти златни медали на национални надпявания.

Източник: Selo.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *