„Възраждане“ иска редуциране обхвата на Синята зона в Кърджали и изграждане на още буферни паркинги

Валери КОВАЧЕВ

Още  през декември миналата година Политическа партия „Възраждане“ е внесла в община Кърджали обобщени предложение от свои членове и граждани във връзка със Синята зона в града. Това съобщи днес на пресконференция Анета Георгиева, председател на структурата на ПП „Възраждане“ в Кърджали, общински съветник и член на Работната група, която обсъжда промените, които трябва да бъдат извършени във връзка с дейността и обхвата на Синята зона в Кърджали. В пресконференцията участваха също народният представител от ПП „Възраждане“ Георги Георгиев и общинският съветник от ПП „Възраждане“ Георги Дяков.

Първото основно предложение е обхватът на Синята зона в  Зона 1 – централната част на града, да бъде редуциран, като в зоната останат само първостепенните пътни артерии, а второстепенните да отпаднат.

Второто предложение е да се изградят допълнително буферни паркинги, тъй като наличните на този етап са недостатъчни и не дават алтернатива на паркиране. Част от паркингите в обхвата на Синята зона да се превърнат в буферни.

От ПП „Възраждане“ искат обезопасяване на тротоари и зелени площи с допълнителни средства , които да възпрепятстват паркирането върху тях; да отпадне платеното паркиране на терени, които са с неподходящ експлоатационен вид – където пътната настилка е с множество дупки, с чакъл или липсва такава. Когато предлагаш услуга и за нея искаш някаква такса съответно трябва да предложиш качество, другото е обиране на гражданите, казва Анета Георгиева.

Трябва са се вземат адекватни мерки за изпълнение на нашите предложения. Ако не стане ние ще инициираме мерки това да се случи, каза народният представител Георги Георгиев.

Междублоковите пространства да останат извън Синята зона. При изрично желание на живущите междублоковите пространства да излязат от обхвата на почасовото платено паркиране, това да става след общо събрание и писмено съгласие на минимум две трети от живущите в съответния блок, предлагат от ПП „Възраждане“.

Държим да бъдат очертани всички обособени места за платено паркиране, за да е ясно как точно трябва да се паркира в съответната зона, защото в момента е пълен безпорядък. Да се коригират въведените зони за платено паркиране на някои улици, които са двупосочни и тесни и реално паркирането от едната страна затруднява движението. Искаме да се въведат по няколко паркоместа с едночасов престой, не както е двучасов, около административни сгради, казва Анета Георгиева.

Настояват още  да се повиши квалификацията на служителите на Общинското предприятие „Паркинги и гаражи“ и контрола върху дейността им, както и да се направи финансов анализ на постъпващите средства от платено паркиране и глоби, за да се види дали тази Синя зона е ефективна.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *