Земеделците отново ще блокират ключови пътни отсечки, Вътев посреща две организации Остава напрежението в сектора

Остава напрежението в сектор земеделие, предаде БНТ. Докато част от фермерите подписват споразумение с властта, земеделски производители отново вдигат пътни блокади в цялата страна. Днес отново се очаква да бъдат блокирани ключови пътни отсечки.

Споразумението, което беше окончателно договорено снощи предвижда разделяне на стопанствата на три категории – в зависимост от площта им и заплащане на годишна ставка на декар, като парите ще се преведат на два транша. Най-малките стопанства няма да доказват загуби за стопанската година, но изискването за средните и големите остава. В споразумението е вписано и изпълнение на законодателни инициативи. Част от бранша обаче не са доволни и го определят като предателство. 26 земеделски организации, които не са съгласни с водената политика в сектор „Земеделие“, ще представят и декларация с подробни искания.

Те настояват и за оставка на земеделския министър Кирил Вътев. В опит да тушира напрежението, той е поканил две от протестиращите организации на среща в министерството. И след снощната среща Вътев подчерта, че е готов за диалог.

Факти.бг

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *