Християна Лоизу пред «Нов живот»: Кърджали ме посрещна сърдечно, ще дойда отново Сопраното гостува в Дома на културата с концерта «В света на оперетата и мюзикъла»

Сопраното Христиана Лоизу завладя българската публика със своя невероятен глас и спечели музикалния формат „X Фактор“ през 2015 година. Тя е талантлива, лъчезарна и общува с аристократична лекота.

Родена е в Кипър, учи поп и оперна вокална техника в Ларнака, но избира България за втори дом. Завършва оперно пеене в Националната музикална академия „Проф. Панчо Владигеров“ в София и специализира в Лийдс, Великобритания, където усвоява изкуството на мюзикъла. Броени месеци след завръщането си на българска земя, се явява на кастинг за четвъртия сезон на X Factor.

По време на концерта в Дома на културата

Впоследствие изнася концерти в цялата страна и в Европа. Изявява се на сцената на Националния музикален театър в София в ролята на Кристин във „Фантомът на операта“ и като Мария Магдалена в рок – операта „Исус Христос Суперзвезда” на Опера Пловдив. От 2021 година участва в проекта „В света на оперетата и мюзикъла“, заедно тенора Марио Николов и Симфониета Видин, с който гостува в Кърджали на 10 февруари.

Въпросите зададоха Ваня ИВАНОВА и Валентина ИВАНОВА


– За първи път ли сте Кърджали?

– Да, за първи път идвам тук и съм много благодарна на Мариана Ликова за поканата. Впечатлена съм от посрещането. Публиката и колегите в Дома на културата ни приеха много сърдечно. Надявам се пак да се видим, пак да работим заедно, бих дошла с удоволствие, дори с по-различен репертоар, така че очаквайте ни отново.

За мен е огромно удоволствие да участвам в този проект с Марио Николов и с прекрасните музиканти от Симфониета Видин, водени от нашия диригент Петър Димитров, който винаги ни разбира и подкрепя.

С Марио Николов

Как се насочихте към музиката и оперното пеене?

– От малка обичам да пея и поп парчета, и оперни арии. Реших да уча оперно пеене, след като първата ми учителка по пеене в Кипър ме посъветва. Тя ми внуши, че то ще ми помогне повече да се развия. От друга страна, операта е изключително, завладяващо, високо изкуство. За първи път се докоснах до нея, когато бях на 17 години – гледах „Дон Жуан“ на Моцарт. Оттогава съм влюбена в това изкуство.

В операта ли виждате своето бъдеще? В момента ви участвате в един проект, свързан с оперетата и мюзикъла? Познаваме ваши изяви и в популярния жанр…

– Много харесвам съчетаването на различни стилове. Смятам да не пропускам възможност и ще продължа да се развивам във всички посоки, пък животът ще покаже …

Публиката и колегите й от Кърджали посрещнаха топло чаровното сопрано

Телевизионният формат X Factor ви направи популярна. Победихте по безапелационен начин в четвъртия сезон през 2015 година. С какво ще запомните големия финал?

– За мен беше голямо предизвикателство да участвам и в X Factor. А емоцията, която изпитах на големия финал, няма да забравя никога. Не можех да повярвам, че аз бях победителката! Винаги ще съм благодарна на всички, които гласуваха за моето изпълнение и продължават да вярват във възможностите ми. България се превърна във втори дом за мен. Победата ми помогна да стартирам моята кариера тук.

Помагат ли музикалните риалити формати на младите изпълнители? Имате ли впечатления какво е нивото на телевизионните състезания за певци днес?

– За съжаление нямам много време да следя музикалните формати, защото съм доста заета. Според мен младите изпълнители трябва да рискуват с подобни участия, за да преоткрият себе си, да видят какво могат, какво не могат, да се ориентират какво искат да пеят. В тези предавания те се срещат с опитни професионалисти, които могат да ги посъветват откъде да започнат и какво точно да правят, ако искат да работят в музикалната сфера.

– Тук е мястото да попитам какво ново подготвяте?

– Предстоят много неща, дори нещо много голямо и то съвсем скоро, но не мога да го съобщя все още. Само ще кажа: Гледайте телевизия!

 

Снимки: Ваня Иванова

 

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *