Над 400 ученика в Чернооченско изучават майчиния си език Днес в общината празнуват езиковото и културно многообразие по света

Исмет ИСМАИЛ

За поредна година децата от Чернооченско отбелязаха 21 февруари – Международен ден на майчиния език.

Талантливи деца от Детска градина „Знаме на мира“ с. Черноочене, Група „Славейче“ с. Житница, ДГ „Първи юни”  с. Комунига, ученици  от Средно училище „Христо Смирненски“, ОУ „Н. Й. Вапцаров” с. Лясково повдигнаха настроението на публиката в салона на Народно читалище „Пробуда-1952“. Те рецитираха с родопски песни, различни скечове и стихове на български, турски, немски, английски и испански език.

Гости на тържеството бяха председателят на Общински съвет-Черноочене инж. Месру Мюмюн, кметът на Общината инж. Айджан Ахмед, Ръководствата на учебните заведения, общественичката Несрин Къратлъ, родители и много други.

Мотивираме децата да водят диалог, основан на разбирателство и толерантност, каза Кметът на Община Черноочене инж. Айджан Ахмед. Той поздрави всички деца и родители с 21 февруари – Международният ден на майчиния език.

Инж. Айджан Ахмед подчерта, че Община Черноочене ще продължава да подкрепя инициативи на учебните заведения, които целят запазване на идентичността и културното разнообразие в обществото.

Над 400 ученика от 1-ви до 7-ми клас в училищата на територията на община Черноочене учат майчин турски език.

Средно училище „Христо Смирненски“ в централното село на общината е от редките в региона където всички над 300 възпитаници в основно образователната степен учат майчин език.

От ръководствата на учебните заведения заявиха, че отбелязването на Международния ден на майчиния език предизвиква интерес сред възпитаниците им.

Общественичката Несрин Къратлъ в изказването си наблегна на важността да се обучава майчин език и похвали Община Черноочене за това, че всички ученици на нейна територия учат майчин език. Тя подари на всеки участник книги със стихове, повести и разкази на турски език.

Празникът на 21 февруари е посветен на опазването на езиковото и културно многообразие по света. Международният ден на майчиния език се отбелязва за пръв път през 2000 г. като всяка поредна година честването има различен акцент.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *