Сирски уволнява украински командири. Отбраната е учудващо слаба, пише „Ню Йорк Таймс Основателят на американската ЧВК "Блекуотър" призова за "грозен мир" с Русия вместо такава "красива война"

Новият украински главнокомандващ генерал Олександър Сирски обяви уволнението на командирите на бригади на Източния фронт в Украйна. Той заяви това след посещението си в зоната на бойните действия.

„В рамките на три дни стана ясно защо при еднакви нива на личен състав, въоръжение и бойна техника някои бригади успяват да отразят вражеските атаки и да удържат позиции, а други – не.

На първо място, това зависи от командира на бригадата, от неговото ниво на подготовка, опит, способност да взема адекватни и балансирани решения и разбиране на пълния обем на отговорността за изпълнението на поставените задачи и за живота и здравето на подчинените му“, заяви главнокомандващият.

По думите му „в някои случаи, когато командирът не познава ситуацията и неговите действия и заповеди пряко застрашават живота и здравето на подчинените му, съм принуден да вземам кадрови решения“. Екипи от специалисти са изпратени в отделни бригади, където има проблеми с обучението, добави Сирски.

Руските сили продължават да постигат малки, но бързи успехи край източния украински град Авдеевка, което отчасти се дължи на намаляването на украинските боеприпаси и намаляването на западната помощ. Но има и друга причина, поради която войските на Кремъл напредват в района: слабата украинска отбрана, пише „Ню Йорк Таймс“.

Според анализ на снимки, направени от Planet Labs, в района западно от Авдеевка, който Украйна се опитва да защити, има оскъдни, елементарни линии от окопи. Окопите не са укрепени с фортификационни съоръжения, които биха могли да забавят движението на руските танкове и да помогнат за защитата на главните пътища и важните територии.

Представители на САЩ заявиха, че Украйна не е укрепила отбраната си достатъчно рано и че сега може да се сблъска с последствията, тъй като руските части бавно, но сигурно напредват отвъд Авдеевка.

Британското военно разузнаване съобщи, че през последните две седмици руските сили са напреднали на около четири мили от центъра на Авдеевка – малко, но необичайно бързо напредване в сравнение с предишните опити за настъпление.

Украинските въоръжени сили са имали достатъчно време, за да подготвят отбранителни съоръжения извън Авдеевка. Боевете в района продължават от 2014 г. насам. Въпреки това украинските отбранителни линии извън Авдеевка са елементарни землени укрепления, често със свързващ окоп за пехотата, за да достигне до най-близките огневи позиции на противника, но нищо повече.

Липсата на солидни украински укрепления в този район е особено забележима в сравнение със силната руска отбрана, която задържа настъплението на Киев по време на контраофанзивата миналото лято.

Руските укрепления край село Вербовое, което Украйна се опита и не успя да превземе тази есен, показват съвсем различна картина. Там има концентричен пръстен от укрепления. Той започва с ров, достатъчно широк, за да спре настъпващите танкове и бронирани превозни средства, следван от бетонни прегради, известни като „драконови зъби“, и накрая пехотен окоп.

Има много причини, които обясняват очевидната неспособност на Украйна да се защити.

Според американски официални лица и военни експерти украинските власти може би са били твърде съсредоточени върху настъпателните операции през миналата година, за да отделят необходимите ресурси за изграждането на такива многобройни окопи и противотанкови ровове, каквито руските инженери изграждиха от края на 2022 г. в южната част на страната.

Вероятно психологическият фактор също е изиграл роля, смятат американските експерти. Ако украинските сили силно минират определени райони, за да предотвратят руско настъпление, това би било мълчаливо признание, че е малко вероятно в бъдеще те да могат да провеждат настъпателни операции в същия район.

Докато Москва започна да изгражда отбранителни линии в южната част на страната повече от шест месеца преди контраофанзивата на Киев, Украйна изглежда е започнала да планира изграждането на нови укрепления едва преди три месеца. Отговорността за изграждането на първата отбранителна линия е възложена на военните части, разположени в района, а по-отдалечените укрепления трябва да бъдат изградени от гражданските власти с помощта на частни изпълнители.

На районите в източната Донецка област, където се намира Авдеевка, „ще бъде обърнато максимално внимание“, заяви президентът на Украйна Володимир Зеленски по време на посещение на фронтовата линия в края на ноември, като отбеляза „необходимостта от активизиране и ускоряване на изграждането на съоръженията“. Паси Паройнен, анализатор в Black Bird Group, компания, която анализира сателитни снимки и кадри от бойното поле в социалните мрежи, обаче заяви, че „нищо съществено не се е случило“ след посещението на Зеленски.

Забавянето в изграждането на укрепленията означава, че сега украинските войски може да бъдат принудени да укрепват отбраната си под обстрела на руската армия, което значително усложнява задачата.

Междувременно в подкаст, публикуван в YouTube, основателят на американската ЧВК „Блекуотър“ Ерик Принс призова да се сключи „грозен мир“ с Русия, като й се дадат Донбас, Крим и „всичко останало“.

„Трябва да сложим край на тази война, защото сега Украйна се унищожава демографски. Тя вече сдъвква следващото поколение на живата си сила, която няма да има с какво да попълни. В Украйна има недостиг на хора, а отбранителният ресурс на Запада е жалък. Не можеш да победиш руската мечка в конвенционална война. Така че е по-добре да има грозен мир, отколкото такава красива война“, каза Принс.

Запитан от водещия какво се има предвид под „грозен мир“, основателят на Blackwater отговори: „Замразяване на бойните действия, изравняване на фронта и приемане. Нека си запазят Крим, Донецк, Луганск и каквото и да било друго. Американският данъкоплатец изобщо не е длъжен да дава на Украйна още сто милиарда долара. Особено след като там има значителна корупция. И още повече, че така или иначе няма никакъв резултат“.

Източник: dir.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *