Атанас Митрев и Гюрхан Азис от Езиковата си тръгнаха с медали от Националното пролетно състезание по физика Форумът събра в Кърджали над 300 участници от страната, домакин бе СУ „Йордан Йовков“

Нов живот

На 9 и 10 март в Кърджали се проведе Пролетното национално състезание по физика за 2024 г., в което мериха сили над 300 участници от цялата страна, разделени в седем състезателни групи. Състезанието дава възможност за изява на ученици със задълбочени знания в областта на физиката, затова в него традиционно участват силните школи на НПМГ и СМГ София, математическите гимназии от Варна, Бургас, Плевен и Пловдив, а задачите са по регламент на националния кръг на олимпиадата по физика.

В отбора на Езикова гимназия „Христо Ботев“ с ръководител Катя Славова бяха включени: Гюрхан Азиз – 11клас; Атанас Митрев, Борислав Димитров, Алмира Ибрахим, Ефе Мехмедали от 10 клас и Иван Стоилов  – 9 клас.

Авторитетната Национална комисия с председател проф. дфзн Мирослав Абрашев отново високо оцени изявените физици от  Езиковата.

Атанас Митрев получи 29 от 30 възможни точки, завоюва престижното първо място и сребърен медал в четвърта състезателна група -10 клас. Той има само 0,5 точки по-малко от победителя в групата. Наградата не е изненада за Атанас, на Есенното национално състезание по физика 2023 г. той спечели трета награда, а е и член на Националния отбор по астрономия, с много отличия и медали по астрономия.

Гюрхан Азис се класира на трето място и получи бронзов медал в пета състезателна група – 11 клас. Гюрхан също не за първи път печели отличия по физика – втора награда от Есенното национално състезание по физика 2023 г. и четвърто място от Националната олимпиада по физика 2023г.

Достойно се представиха  Борислав Димитров, Алмира Емин и Ефе Мехмедали от 10 клас, а своето първо участие на състезание по физика от такъв ранг, успешно записа Иван Стоилов от 9 клас.

Добрите новини се роят и отборът от елитни физици получава ново признание.

Борислав Димитров от 10 клас и Гюрхан Азис от 11 клас са единствените от Област Кърджали, които Националната комисия от експерти допусна до финален кръг на олимпиадата по физика.

Тези постижения са гордост за ЕГ „Христо Ботев“ и цялата ни област. Когато резултатите говорят, няма как да не се признае професионализмът на учителите по природни науки в Гимназията. Двамата ботевци са сред двадесетте най-добри в страната в съответната възрастова група.

И ако перифразираме изказването на проф. дфзн Виктор Иванов, член на Националната комисия, няма изкуствен интелект, който да се доближи дори, до елегантната мисъл на един физик и да изпише уникалните решения на трудните задачи, което са направили състезателите.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *