Текболът дойде в Кърджали Масата се разтяга на стадион „Горубсо“ всяка неделя след 15 часа

Нов живот

В Кърджали се появи първата маса за текбол в региона. Инициативата е на БАМФ и на футболна академия «Арда 1924», които следват своите цели да популяризират още повече спорта сред млади и стари.

Масата е на разположение за всички желаещи всяка неделя след 15 часа на стадион «Горубсо».

Текболът е спорт с топка, който комбинира елементи от тениса на маса и популярната игра в Югоизточна Азия сепак такрау. Спортът е измислен през 2012 година в Унгария от трима футболни ентусиасти. Официално е представен в Будапеща на 18 октомври 2016 г. от бившия бразилския футболист Роналдиньо, който е и един от посланиците на текбола.

Игрището за сепак такрау е много подобно на това за бадминтон за двойки. Текболът е популярен в Югоизточна Азия. Смята се за национален спорт на Малайзия. В съвременния си вариант играта е стандартизирана през 1960 г. когато официални лица от Малайзия, Сингапур, Тайланд и Мианмар се срещат в Куала Лумпур и се договарят за наименованието и стандартните правила. В международен план спортът се управлява от от Международната федерация по Сепактакрау (ISTAF), създадена през 1988 г.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *