Две рецепти за Грейви сос

НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

  • лук – 1 малка глава (80 г)
  • брашно – 2 с.л.
  • червено вино – 125 мл (1/2 ч.ч.)
  • бульон – 375 мл (1 и 1/2 ч.ч.) пилешки или телешки

    НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

    След като печеното месо е готово, преместете го от тавата и го увийте добре с алуминиево фолио. Запазете 2-3 с.л. от соковете от печенето.

    Добавете го в тенджерка и прибавете ситно нарязания лук. Гответе на котлона, като разбърквате, докато омекне лукът. Добавете брашното и бъркайте в продължение на около 5 минути или докато се позапържи.

    Долейте виното и бульона, отново без да спирате бъркането. Варете соса на висока температура и бъркайте, докато се посгъсти.

    СОС „ГРЕЙВИ” ОТ ПИЛЕШКО МЕСО

    НЕОБХОДИМИ ПРОДУКТИ

    • 2 и ½ ч.ч. течност от печено пиле или пилешки бульон (ако течността от печеното пиле не е достатъчна, може да допълните количеството с бульона)
    • 2 с.л. брашно
    • ½ ч.ч. сухо бяло вино

НАЧИН НА ПРИГОТВЯНЕ

  1. Пресипете течността от тавата, в която сте готвили пилето. Оставете я леко да изстине, след което с лъжица махнете мазнината, която ще се отдели на повърхността, и я изхвърлете. Измерете 2 и ½ ч.ч. от течността.
  2. Поставете тавата на силно загрят котлон, без да сте я измили. Когато останалата мазнина на дъното започне да се загрява, сложете брашното и разбъркайте интензивно, за да оберете всички остатъци от нея. Внимавайте да не загори брашното. Когато е готово, то трябва да е с лек кафеникав загар.
  3. Сипете виното и разбъркайте добре, след което наведнъж налейте бульон/течността от печеното пиле и с телена бъркалка разбийте интензивно, за да се смеси всичко добре. Оставете да заври, след което да покъкри за 5 мин.
  4. Ако предпочитате по-гъст сос, в купичка смесете една с.л. масло с 1 с.л. брашно, за да получите паста. Прибавяйте я малко по малко към горещия сос и продължете да разбърквате интензивно, докато получите желаната гъстота.
  5. Прецедете през цедка и пресипете в сосиера.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *