Роденият в село Широко поле Тодор Занданов е първият треньор на Кубрат Пулев Легендата на българския бокс е рожденик днес

Валентина ИВАНОВА

Днес своя рожден ден празнува легендарния треньор Тодор Занданов – Зандана. Роден е на 14 март 1937 години в кърджалийското село Широко поле. Започнал своя спортен път в „Арда“-Кърджали в далечната 1955 г. при треньора Петко Сотиров, младият Тодор става един от основоположниците на този труден спорт в южния град. Примитивните материални условия и липсата на опит се компенсират с изключителен ентусиазъм и къртовски труд от пионерите на родопския бокс.

Успехът за Тодор идва през 1956 година, когато още като юноша в Боксов клуб „Миньор” става републикански шампион в категория 78 кг. Година по-късно той се откроява и в казармата и става армейски шампион. Тогава е забелязан от специалистите и е поканен да се включи в отбора на „Ботев”-Пловдив заедно със своя съгражданин Димитър Димитров. Там попада на истински треньор-експерт в бокса Арко Сардирян. Под неговото компетентно ръководство Занданов израства и става голям състезател, а отборът на „Ботев” влиза в „А” републиканска група. Спортната биография на Тодор е увенчана и с титла в Международния турнир „Странджата” през 1960 г., вече като състезател в „Арда”.

Тодор Занданов в Кърджали с Ергюнал Сабри и Стоян Узунов от „Арда бокс“

По-късно Тодор Занданов  е поканен от треньора на „Миньор”- Перник Владо Христов и през 1969 г. постъпва там. Печели едно злато и три сребърни отличия на поредни републикански първенства. Още два пъти побеждава на „Страндажата” и два пъти взема сребърен медал. А през 1970 г. получава наградата за най-техничен боксьор на същия турнир.

Като треньор бележи най-големите си успехи в ЦСКА. Негови възпитаници стават световни, европейски и републикански шампиони и носители на медали от първенства и международни турнири. Тодор Занданов е първият треньор на известния днес боксьор Кубрат Пулев. Заради тези успехи получава званието заслужил треньор.

В момента Зандана е собственик на боксов клуб „Капитан Петко войвода“, който функционира в своя база в софийския квартал „Дружба“. Той е най-дългогодишният треньор по бокс в България.

Снимки: Валентина Иванова

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *