Борислав Михайлов вече не е президент на БФС Един от кандидатите за поста му намекна за държавна намеса в полза на друг претендент

Борислав Михайлов вече не е президент на БФС, след като оставката му бе приета в 12:40 ч. от делегатите на 11-ия конгрес на съюза, на който трябва да бъде избран нов ръководител на българския футбол. За освобождаването на Михайлов гласуваха 303-ма души, а 12 души се обявиха против напускането му. С 318 „за“ пък бе освободен досегашният Изпълком, а само двама гласуваха против, инфрмира СЕГА.бг

Преди това досегашният президент влезе със засилена охрана през задния вход на хотел „Маринела“, където в 10:30 ч. започна конгресът. Михайлов отказа всякакви коментари преди форума, а след това изчете кратко приветствие към присъстващите.

„Мислех, че общата визия за програмата ни, създадени с експертите от УЕФА, които насърчават прагматичното и националното мислене, са взели връх над този лов на вещици, на който се бяхме нагледали и наслушали. Оказа се точно обратното. Дори това не ме засяга или обижда, защото на разочарование и предателства съм навикнал в тези години, в които заемам тази позиция. Боли ме по-скоро от това, че усърдната работа, следването на стратегията стъпка по стъпка, изпълнението и преизпълнението на поставените цели и задачи, усилията на БФС под мое ръководство да положи основите на добро и светло бъдеще, всичко това бе зачеркнато по агресивен, циничен и пошъл начин“, заяви Михайлов. Той предизвика овации от цялата зала с предложението си оставката му да се гласува явно, а не тайно, за да не се губи времето на конгреса.

В залата има 464 регистрирани делегати от 493, които имат право на глас. Това означава, че за избор на нов президент на първи тур са необходими 233 гласа. Част от клубовете вече обявиха за кого ще гласуват. От „ЦСКА-София“, „Пирин“ и „Ботев“ (Пд) обявиха, че ще подкрепят Димитър Бербатов. От „Локомотив“ (Пд) потвърдиха подкрепата си за Михаил Касабов. „Ще гласувам за „Левски“!“, пък заяви витиевато собственикът на „синия“ клуб Наско Сираков.

Не само Михайлов, но и цялото събитие е със засилена охрана. Пред сградата на хотел „Маринела“ още преди 8:00 ч. имаше разположени сили на полицията и жандармерията, както и водно оръдие за справяне с безредиците, тъй като феновете организираха протест срещу досегашното управление на БФС.

ПЪРВИТЕ СКАНДАЛИ ЗАПОЧНАХА ОЩЕ ПРЕДИ НАЧАЛОТО

Не липсваха и скандали, както и хапливи забележки още преди началото на конгреса. Един от кандидатите – Георги Градев, обяви за съществуваща договорка между двама от конкурентите му, които са и в сегашното ръководство на БФС – Михаил Касабов и Георги Иванов-Гонзо. „Вчера видях уплашени делегати. Надявам се, че това е само привидно заради хората от БФС, тъй като оттам има голям натиск да се гласува за статуквото. Вие много добре знаете кой е статуквото – това са двамата души, които са се обединили днес: Георги Иванов и Михаил Касабов, между които днес са се обединили. Договорката е Касабов да се откаже в полза на Иванов и да приеме отново ролята на вицепрезидент, ако Иванов бъде избран. Чувам, че има натиск. Говорих с делегати. Споменават се за суми от порядъка на 5000 лева, които са давани в район Бургас и район Свиленград, за да се гласува за Георги Иванов„, заяви Градев.

А друг кандидат – Петьо Костадинов, изрази мнение, че има държавна подкрепа за един от конкурентите му. „Някой са поели сериозни ангажименти, държавата се е мобилизирала за тях видимо. Снощи в този хотел са работили техни хора. Това е съвсем сигурно. Да ви призная, не съм играл вчера мач и последните 10 години, защото имам много контузии“, заяви Костадинов, намеквайки за приятелския мач, който изигра вчера Стилиян Петров с участието на лидера на ГЕРБ Бойко Борисов.

„Изключително обезпокоително е изявлението на г-н Петьо Костадинов, че някой от кандидатите има сериозен сигнал за корупция. Много се надявам този сигнал да не е истински. Ако това нещо се разследва и излязат факти, да не се окаже новият президент да бъде привикан от прокуратурата за корупция. Евентуално казвам. Разбирате ли пред лицето на Европа как ще изглеждаме?!“, каза пък друг от кандидатите – Манол Иванов.

А двама от фаворитите изразиха увереност, че именно те ще бъдат избрани. „Убеден съм, че ще спечеля! Смятам, че от това, което сме правили тези две години, показахме какво ще направим през следващите“, каза Георги Иванов-Гонзо. А Бербатов коментира: „Влизам с усещането за победа. Знаем какво направихме през последните три години. Докарахме битката до днешния ден. Изключително горд и доволен съм от екипа. Направихме всичко прозрачно и накарахме така, че цялата общественост да иска промяна.“

От Министерството на младежда и спорта пък се оплакаха, че пред конгреса не е изчетено цялото обръщение на министър Димитър Илиев към делегатите. По-специално е бил спестен следният пасаж: „От решенията на най-висшия орган на БФС зависи дали любимият спорт на стотици хиляди българи ще продължи да бъде в застой или ще се върнем към времената на гордост, когато страната ни постигаше успехи на световно ниво.“

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *