Вирус с обриви поваля деца в забавачките Червените петна по лицето и тялото минават за 10-14 дни, бъркат симптомите със скарлатина

Много от малчуганите са и с фарингоконюнктивална треска

Ваксината за варицела не е задължителна

Вирус с червени обриви по лицето и тялото поваля деца в забавачките, съобщиха инфекционисти. Майки обясниха, че петната изчезват за 10-14 дни, но след тях кожата е суха и се лющи. Казаха и че често симптомите се бъркат със скарлатина. Инфекцията започва с висока температура, придружена с кашлица, а след това се появяват и обривите.

Медици обясниха, че става въпрос за аденовирус, при който често се стига и до фаринкоконюнктивална треска, която засяга очите, гърлото и лимфните възли. Възпалението на очите е предшествано от остър катар на горните дихателни пътища, има и повишаване на телесната температура до 38-39 ° C.  Често се появяват и  фарингит, ринит, трахеит, бронхит, а понякога и отит. Децата се оплакват от слабост, неразположение, чувство на сухота и драскване в гърлото, кашлица, хрема. Податливостта към тази инфекция е особено голяма при деца от 6 месеца до 5 години.  Аденовирусните инфекции се появяват под формата на спорадични заболявания и епидемични огнища в детските институции.

От началото на март в много от групите на детските градини са останали по пет-шест малчугани заради инфекции. Лични лекари коментираха, че освен аденовирусите, в момента върлуват и риновируси, както и ентеровируси.

Има и скарлатина и варицела в много от групите на забавачките. За разлика от повечето европейски страни, в България ваксината срещу варицела не влиза в имуназационния календар. Родителите по желание и срещу заплащане могат да ваксинират децата си срещу варицела

Източник: trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *