Най-строго пазените тайни обекти в СССР Част от тях все още функционират, а други са разрушени

В „секретните градове” се провеждат научни и военни експерименти

В бившия СССР секретните бази и обекти са десетки и са пазени в тайна от обществото. Цели градчета са скрити и не присъстват на картата на огромната страна. В тях има научни изследователски центрове за ядрени и биологични оръжия, подземни военноморски бази, мощни радари и първия съветски ускорител на частици. Ето кои са най-строго пазените тайни обекти в СССР.

През 80-те години Съветският съюз започва изграждането на голям ускорител на частици в научния център Протвино в района на Москва. На дълбочина 60 метра е изграден пръстеновиден тунел с дължина 21 км. Според учени, участващи в проекта, той може да осигури енергия от 3000 GeV – това надвишава енергията на един от най-мощните ускорители в света по това време на лабораторията „Фермилаб“ (FNAL) в САЩ.

Когато СССР се разпада, изследванията са спрени, но учените все още се грижат за ускорителя, надявайки се работата му да се възроди. Интересен факт е, че един от ръководителите на проекта напуска поста си малко преди закриването му и заминава за САЩ.

Климатично оръжие

Лабораторията за изследване на йоносферата, наречена многофункционална система SURA, се намира в района на Нижни Новгород. Първоначално е използвана за военни цели – тук са изучавани нови методи за климатични оръжия до 1977 г., когато ООН ги забранява. Оттогава SURA се използва само за изследване на йоносферата. Проектът се състои от огромни трансформаторни станции. Те изучават въздействието на радиовълните върху нашата атмосфера и върху определени части от нея. От 2000-те години в Америка военни и учени започват да говорят за вероятността този проект да е причина за мощните урагани, които се случват на територията на Щатите. Но руските учени, които работят по проекта SURA, отричат ​​участието си в метеорологичните аномалии в САЩ. На практика няма информация за този проект в публичното пространство, има само някои данни. Например, известно е, че цялата инсталация в своя дизайн има три мощни предавателя, които поддържат връзка помежду си чрез 144 антени.

На територията на днешна Латвия се намира изоставеният ракетен комплекс „Двина“, кръстен на Западна Двина, най-голямата латвийска река. Комплексът има 4 силоза за изстрелване на балистични ракети R-12, които може да поразят цел на разстояние от 300 до 3500 км. Изпращането на ракети R-12 в Куба причинява Карибската криза през 1962 г. От тях са произведени общо 2335 броя.

Далеч от очите на простосмъртните

Съветският вирусологичен център във военното селище Загорск-6 е известен с изучаването на бактериологични оръжия. Когато през 1959 г. група представители на Индия пренасят едра шарка в Съветския съюз, учените се възползват от това и създават ново бактериологично оръжие „Индия-1“. Те изучават бактериалната култура в Загорск-6, който все още е със статут на затворено селище.

Съветските ядрени оръжия са създавани в Арзамас-16. Градът е затворен и работниците и членовете на техните семейства нямат право да го напускат. Секретният град е обграден от два реда бодлива тел, а влизането става през контролни пунктове. Но, за сметка на това жителите на Арзамас-16, за разлика от много други руски  граждани, добре познават благата на „реалния социализъм“. Средната работна заплата по онова време е няколко пъти по-висока, а рафтовете на магазините изобилстват от десетки видове колбаси и сирена, червен и черен хайвер и други деликатеси. Днес градът е прекръстен на Саров и в него все още се провеждат изследвания на ядрени оръжия.

Комплекс за подводници

В секретната подземна база „Обект 825 GTS“ в град Балаклава в Крим съветските подводници винаги са поддържани в готовност за ядрена атака. Този голям комплекс е проектиран да издържи на ядрена атака от атомни бомби с мощност до 100 килотона. Тъй като се намира на голяма дълбочина, строителите на обекта работят само нощем, за да не разберат тайната жителите на Балаклава. Скалите и почвата, които са изкопавани, се товарят на шлепове и се изхвърлят директно в морето.
След строителството, Балакалава става един от закритите градове в СССР и изчезва от картите. В огромния комплекс могат да се поберат 14 подводници. Ако някой иска да гостува на свои роднини там, трябва да има покана и да представи обширна обосновка на посещението. Днес базата е превърната в музей и е отворена за обществеността.

Радарите „Днепър-М“ и „Днестър-М“ са разположени в затворения град Скрунда-1 в Западна Латвия. Те покриват цяла Западна Европа и могат да засекат всяко изстрелване на балистична ракета в тази зона. В най-силните си времена той приютява 5000 души персонал, заедно със семействата им. Разпростира се на 100 акра, върху които са построени 10 жилищни блока, училище, театър и голям гимнастически салон. Има още магазини, ресторант и дори клуб на офицерите. През 90-те години Скрунда-1 е изоставен и днес прилича на призрачен град.

Секретният резервен команден център на съветския флот „Обект-221“ или „Нора“ („дупката“) е разположен близо до Севастопол в Крим и е защитен от ядрена атака. От него може да се контролира целият Черноморски флот. „Обект 221” има 4 подземни етажа, два главни входа. Общата площ е 17,5 хиляди квадратни метра, това е най-голямата подземна структура в Крим. Под 180-метров слой скали има мрежа от тунели, в които лесно може да премине камион КАМАЗ. Съоръжението има 5 нива и горна платформа за антенно оборудване, а тунели водят до огромна мрежа от помещения.

Източник: trud.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *