В Кърджали се ражда олимпийската мечта на бореца Георги Иванов Преди дни талантливият спортист за първи път спечели златния пояс „Дан Колов“

Валентина ИВАНОВА

Той е само на 21 години, но вече има зад гърба си богата и успешна спортна кариера, окичена с десетки медали и купи. Георги Иванов е роден в Кърджали. Започва да учи в артистичното училище „Владимир Димитров-Майстора“, но семейната среда го насочва в друга сфера. Баща му Любомир е бил борец и се опитва да „зарази“ с любов към мъжествения спорт петимата си синове. Четирима свързват съдбата си със свободната борба.

Георги с подгласниците на турнира „Дан Колов“

По-големите момчета отиват в Димитровград, за да започнат подготовка в тамошната силна школа. Димитър и Мирослав бързо показват добри резултати. Впоследствие стават медалисти от национални и международни състезания и шампиони на България. Малкият Георги не остава по-назад и тръгва по техните стъпки. Когато навършва 6 години, той също се захваща с борбата. Налага се родителите му да го карат до Димитровград всеки ден и да го връщат, за да не си пропуска часовете за подготовката.

Треньорът Салим Салим в Спортен клуб по борба „Димитровград“ веднага забелязва амбициозното момче и оценява силното му желание да се докаже. Селекционерът отдава всичките си сили да развие дарбата му. Двамата са непоклатим тандем до днес – преследват заедно успехите.

Георги печели своя първи медал през 2008 година, когато е само на 6 години. Това става на международен турнир в Димитровград. Вълнуващият момент се е запечатал завинаги в съзнанието на кърджалиеца.

След това става шампион на България по свободна борба във всички възрасти: деца, момчета, кадети и юноши, няколко пъти вече е и републикански шампион при мъжете.

2019 година му донася титлата европейски вицешампион до 18 години, а през миналата се окичва със златото на първенството на Стария континент до 23 години.

Отдавна се е установил в Димитровград, но спортната общественост в Кърджали го смята за „наш човек“ и следи с гордост неговите успехи.

Преди дни, на 10 март, Георги сбъдна една от мечтите си – за първи път в своята кариера спечели златния пояс „Дан Колов“. В столичната зала „Асикс Арена“ по време на 61-вото издание на едноменния турнир Георги постигна 4 победи в традиционната си категория до125 кг. В последната решителна схватка записа и най-бързия си успех – технически туш за 48 секунди срещу украинеца Юри Иджински.

Следващото голямо предизвикателство пред състезателя ще бъде първата олимпийска квалификация в Баку в началото на месец април, а преди това националите ще имат лагер в столицата на Азербайджан. После идват квалификациите за световното – те ще бъдат в Истанбул.

Откакто се помни, заветните цели пред бореца са световна и олимпийска титли. Затова той работи усилено със своя треньор. Гоним мечтите си една по една, споделя талантливият спортист.

Силна мотивация му дава семейството – годеницата и четиригодишната му дъщеря. Въпреки всичките си ангажименти, не забравя родния Кърджали и често си идва.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *