Жители излизат на протест в Харманли с искане да се закрие бежанският лагер в града

В Харманли жители излизат на протест тази вечер с искане да се закрие бежанският лагер в града, който е най-големият център за настаняване на имигранти в страната. В момента там са настанени около 600 души – това е 30% от капацитета на лагера, казаха от Гражданския инициативен комитет, организатор на протеста, съобщава БНР.

В града се чуват различни мнения относно лагера и бежанците.

Местният общински съвет е отхвърлил искането на Гражданския инициативен комитет за провеждане на референдум за затварянето на лагера, тъй като това е от компетенцията на държавата.

Председателят на съвета Ангел Цанков обясни, че е започнала друга подписка.

„Заедно с инициативния комитет организираме на територията на Харманли, която да има легитимност за представяне пред правителството и Европейския парламент“, каза той.

По-рано днес пред Народното събрание вътрешният министър в оставка Калин Стоянов отчете тройно намаление в броя на хората, опитали се незаконно да влязат у нас през границата с Турция, спрямо миналата година.

От януари насам пресечените опити за незаконно преминаване са близо 6000, докато за същия период през 2023 г. те са били над 18 000. 189 души са върнати от други европейски страни в България по силата на Дъблинския регламент между 1 януари и 5 март, съобщи още Калин Стоянов, а други 140 по споразуменията за реадмисия.

Източник: Труд

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *