Засаждане на ягоди през пролетта – ето как е правилно да се прави За да се насладите на сладкия плод, е важно да го засадите правилно в началото на сезона

Изборът на правилния сорт ягоди е първата стъпка към успеха. Помислете за климата на вашия регион, вида на почвата и желаните вкусови характеристики на плодовете. За начинаещи градинари са подходящи ремонтантни сортове като „Elsanta“ или „Vima Rina“, които се характеризират с обилно плододаване през целия сезон.

Подготовка на почвата – ягодите обичат слънцето, така че изберете добре осветено място за тях.

Подгответе лехите, отстранете плевелите, изкопайте почвата, добавете компост или хумус. Оптималната киселинност на почвата трябва да е 5,5-6,5 pH.

Има два основни начина за засаждане на ягоди: чрез разсад или мустачките.

Разсадът може да бъде закупен в специализирани магазини, а мустачките могат да бъдат взети от храсти, които вече имате.

Метод на засаждане:
Изберете силен разсад с добре развита коренова система.
Направете дупки с дълбочина 10-15 см, разстоянието между тях е 25-30 см.
Внимателно разпръснете корените на разсада в дупката и ги заровете до точката на растеж.
Уплътнете почвата около разсада и полейте обилно.

Засаждане на мустачки:е
Изберете най-силните и здрави мустаци с розетки.
Отделете розетките от майчиното растение с част от корена.
Засадете розетките в подготвените дупки, точно като разсад.

Грижа за ягодите
След засаждането е важно да осигурите на ягодите редовно поливане, особено при горещо и сухо време. Не забравяйте за разрохкването на почвата и премахването на плевелите. За торене използвайте специални торове.

Ягодите се нуждаят от вода за добра реколта. Ако поливате рядко и малко, особено в горещо време, ще има по-малко плодове. Освен това те ще се окажат малки или деформирани, с големи семена и най-важното – не много вкусни.

След като започне цъфтежът, можете да поливате лехите на всеки три дни, с изключение на дъждовните дни, когато вече има много влага. Оптималното време е рано сутрин или вечер. При силни горещини, интервалите могат да бъдат съкратени, но не трябва да преовлажнявате лехите. Водата трябва да се излива в корена, около литър на храст. Особено важно е да направите това през първата половина на деня, в противен случай могат да се появят изгаряния по листата.

Също така ягодовите лехи могат да бъдат мулчирани. По този начин в почвата ще се задържи повече влага, а плодовете и цялото растение ще имат по-малък контакт с почвата – това ще ги предпази от болести и неприятели.

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *