Какво е медицинска и лекарска грешка разискваха в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ – Кърджали

„Медицински или лекарски грешки – къде е проблемът?“ – тази тема разискваха на колегиум в МБАЛ „Д-р Атанас Дафовски“ лекари и специалисти по здравни грижи с проф. Златица Петрова, дм – университетски преподавател и експерт в областта на качеството в здравеопазването, съобщиха от лечебното заведение.

Проф. Петрова представи дефиниция на проблема и подчерта, че според разбирането на ИАМН понятието „лекарска грешка“ се определя като професионално неправилно действие или бездействие или съвкупност от такива на лекар, извършено при оптимално създадени условия на работа, в резултат на незнание или недооценка на обстоятелствата и/или състоянието на пациента, при което са настъпили неблагоприятни последици за здравето и живота му, но са могли да бъдат предотвратени.

Понятието „медицинска грешка” пък се определя като „неизпълнение и/или неправилно изпълнение на планирани действия и/или нормативни изисквания или приложение на грешен план за постигане на целта“. Следователно, наличието на медицински грешки предполага съществуването на проблем в цялата здравна система не само от медицинска, но и от икономическа, правна, етична и обществена гледни точки, това е показател за нивото на качество в здравеопазването, който изисква вниманието да се насочи не само към медицинската грешка сама по себе си, но и към извършване на подобрения във всички аспекти на медицинското обслужване, заключи тя.

Обсъдени бяха събития, които изискват незабавна реакция и действие, отделено бе внимание и на двата подхода за превенция на грешките в практиката – персонален и системен.

В рамките на дискусията бе подчертана и ролята на институциите и медиите за обективното отразяване и формиране на отношение към проблемите.

Източник: zdrave.net

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *