Мекицата като обединител на религиите На фестивала в Хасковско се изядоха над 200

Третият фестивал-конкурс на мекицата се проведе в хасковското село Въгларово. Мотото традиционно е „Храната като обединител на етносите“. Организатор е Народното читалище „Светлина – 1926“.
„Мекицата присъства във всички религии като традиционно обредно ястие, което се предлага и в българската обредна традиция, в мюсюлманската и в ромската. Решихме, че това ще е нещото, което ще ни обедини. Тази година е третото издание на фестивала. Всички бяха много доволни и опитаха от мекиците. Една мекица е хубава, когато я направим с любов за някого и когато е свързана с хубави емоции. Тази година имахме около 50 деца от училища и читалища, и около 50-60 възрастни посетители. 150-200 мекици се изядоха“, разказа секретарят на Народно читалище „Светлина – 1926“ Станка Стоянова в ефира на Bulgaria ON AIR.

Мекицата се нарича още колаче в Хасковско. Традиционно се прави с мая, другият вид е с кисело мляко и сол. На последното издание на фестивала се появиха и творчески изпълнения, направени като кроасан със сладко и сирене.

„Догодина имаме обещание от Община Хасково, че ще ни осигурят финансиране“, каза още Стоянова в „България сутрин“.

Източник: dnes.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *