Варицелата карантинира шест групи от детски градини в Кърджалийско Вкъщи си останаха и ученици от три класа в областния център

Валентина ИВАНОВА

Варицелата е причина 6 групи от детски градини в Кърджали и една в Момчилград а бъдат карантинирани. По един клас от СУ „Йовков“, СУ „Владимир Димитров-Майстора“ и СУ „Отец Паисий“ също си останаха вкъщи. Това съобщи за „Нов живот“ д-р Виктор Кирчев, директор на РЗИ.

Варицелата е сред най-обсъжданите заболявания този сезон. Данните, които Регионалната здравна инспекция публикува в своя сайт, напоследък показват, че заболяването ту се увеличава, ту намалява. Една седмица имаше 83 случая, друга – паднаха на 37. Сходна е картината в цялата страна.

Д-р Виктор Кирчев обясни за „Нов живот“, че за зимния период варицелата е характерно заболяване, което има голям индекс на заразяване. През зимата децата са затворени вътре, контактът е постоянен, няма как да бъде ограничен. Докато се разбере, че детето е болно, то е заразило куп други, които не са преболедували. Инкубационният период е доста дълъг – 20-21 дни.

Макар нивата да не са застрашителни, Инспекцията взема необходимите мерки своевременно.

Симптомите са температура, обща отпадналост, после се появяват обриви от розови пъпки, те се изпълват с течност и през този период болният е много заразен. Затова и заразените се карантинират, за да се ограничи разпространението. Прилага се симптоматично лечение, няма определен медикамент. Прилагат се препарати, които влияят.

Медикът допълва, че има ваксина – тя не е задължителна. Всеки може да си я закупи и да отиде при личния лекар да му я постави. Това се прави и в РЗИ.

Обикновено децата изкарват варицелата сравнително леко, но при възрастните, които не са я преболедували като малки, преминава доста тежко. Затова не бива да се подценява, обяснява д-р Кирчев.

 

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *