Пуснаха 4000 шаранчета в язовир „Кърджали“ в района на Главатарци

Валери КОВАЧЕВ

Сдружението на ловците и риболовците в Кърджали, магазин „Наслука“ и Сдружение „Диксън“ извършиха зарибяване на язовир „Кърджали“. Това стана в района на Главатарци в присъствието на председателя на Ловно-рибарското сдружение Васил Дончев, собственика на магазин „Наслука“ Атанас Гинев, Данаил Добрев от Сдружение „Диксън“, както и на Стефан Евтимов от Изпълнителната агенция по рибарство и аквакултури /ИАРА/.

В язовира бяха пуснати към 4000 шаранчета със средно тегло по около 200 грама. Идеята е да има повече риба във водоемите, защото наблюдаваме тенденция с всяка изминала година да намалява. Със зарибяването допринасяме за увеличаване на рибните ресурси и  за развитие на любителския риболов в язовирите около Кърджали, коментира Данаил Добрев. По думите му причината за намаляване на рибата са многото риболовци, бракониерите и кормораните.

Зарибителният материал беше осигурен от фирма „Аквамаш“, отгледан е в язовир „Кърджали“. Добре е, че се вземе от същия язовир, не се налага адаптация на рибата към условията на нов водоем, ще има по-добро развитие.

Съгласно Закона за рибарството и аквакултурите лицата, които разпространяват билети за любителски риболов, разходват ежегодно не по-малко от 5 на сто от стойността на продадените от тях през предходната  година билети за любителски риболов за зарибяване на обекти, определени за любителски риболов.

Както е известно със заповед на министъра на земеделието и храните Кирил Вътев са определени водните обекти в страната, които ще бъдат зарибени през 2024 година. В Кърджалийска област това са  язовирите „Кърджали“, „Студен кладенец“, „Невестино“ и „Мъглене“ и река Върбица. В съседната Хасковска област зарибяване ще има в язовир „Тракиец“, който също е предпочитан от кърджалийски любители риболовци.

Последвайте ни и във Facebook

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *