Ердоган посрещна лидера на „Хамас“ в двореца „Долмабахче“ в Истанбул След срещата, проведена при закрити врата, турският президент призовава палестинците към "единство"

Турският президент Реджеп Тайип Ердоган прие в двореца „Долмабахче“ в Истанбул политическия лидер на палестинската ислямистка групировка „Хамас“ Исмаил Хания, предаде Анадолската агенция, цитирана от БТА.

След среща при закрити врата Ердоган призова палестинците към „единство“ пред лицето на Израел, предаде Франс прес. „Изключително важно е палестинците да действат единно в този процес; най-силният отговор на Израел и пътят към победата се крият в единството и целостта“, заяви държавният глава, според съобщение на турското президентство.

След неотдавнашното напрежение между Израел и Иран Ердоган подчерта, че „случилото се не трябва да кара Израел да печели позиции и че е важно да се действа по такъв начин, че да се запази фокусът върху Газа“, се посочва в текста.

Държавният глава също така е уверил Хания, че Турция „ще продължи да оказва хуманитарна помощ на Палестина, за да облекчи колкото е възможно повече страданията“ на населението в Газа.

Турският президент посочва също, че от миналия октомври досега Турция е изпратила над 45 000 тона хуманитарна помощ в Газа, предаде Анадолската агенция.

Ердоган отбелязва, че страната му е наложила „редица санкции срещу Израел, включително търговски ограничения“, последните от които бяха въведени на 9 април.

В сряда турският външен министър Хакан Фидан също се срещна с Исмаил Хания в Доха, където обсъдиха последните развития в конфликта в Газа, заявиха дипломатически източници.

Фидан и Хания, заедно с неговата делегация, са обсъдили теми, свързани с хуманитарната помощ в ивицата Газа, усилията за прекратяване на огъня и въпроса със заложниците, посочиха източниците.

След срещата си с лидера на „Хамас“ в Катар Фидан заяви, че радикалното палестинско движение ще ликвидира военното си крило след създаването на независима държава Палестина и ще продължи да действа като политическа партия.

Източник: Bta.bg

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *