Лазарки тръгват в Пчеларово Читалището възстановява старите обичаи

Валентина ИВАНОВА

Възстановка на обичаите, свързани с християнския празник Лазаровден, подготвят в Народно читалище „Иван Буюклиев 1926“ в чернооченското село Пчеларово.

Наближаващият празник е мобилизирал млади момичета, Те ще бъдат главни действащи лица в събота преди Цветница, когато от 10 часа ще тръгнат да обикалят от къща на къща. Това разказа за «Нов живот» Ваня Михалева, председател на читалищното настоятелство.

Основен обред на този ден е лазаруването. Обичаят носи любовно-женитбен характер и в него участват девойки над 12 години. Те обикалят селото, пеят песни за любов и наричат стопаните за плодородие, здраве и семейно благополучие.

Амбицирани сме да възродим някои загубени традиции и да вдъхнем живот на общността. За първи път правим възстановка на лазаруването с момичета на около 15 години. Има и две по-малки участнички, които са най-ентусиазирани и редовно се включват във всички прояви на читалището. В момента провеждаме усилени репетиции, добави Михалева.

Инициаторите се опитват да пресъздадат ритуалите по автентичен начин и затова са потърсили съдействие от по-възрастните жени.

За съжаление, местните традиции са изгубени. Успяхме да възстановим едно наричане, запазено в паметта на хората в района. Останалите песни открихме в интернет, обяснява Ваня Михалева.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *