Общинският съвет прие промени в наредбите за транспортната дейност и безопасността на движението в община Кърджали

На днешното заседание на Общинския съвет общинските съветници приеха изменения и допълнения в Наредбата за организация на транспортната дейност и безопасността на движението на територията на община Кърджали, както и Наредба за изменение и допълнение на Наредбата за определянето и администрирането на местните такси и цени на услуги на територията на община Кърджали.

И двете точки от дневния ред касаят платеното почасово паркиране или тъй наречената Синя зона. Стана ясно, че направените промени не включват промяна на таксите, но с цел разтоварване на автомобилния поток в града, се сливат първа и втора, четвърта и шеста зона, а девета отпада.

„Темата за синята зона винаги е дискусионна. Промените, които са внесени на заседание на Общински съвет са козметични. Те ще улеснят процеса по паркиране. Гражданите ще имат възможност на повече места да паркират. Промените като цяло целят да подобрят ефективността и дейността на Синята зона.”, коментира пред журналисти кметът Ерол Мюмюн и допълни, че предложението за промените е внесено след доста консултативни срещи и нещата са обсъдени в детайли.

„Разбира се, че темата за Синята зона няма да приключи на днешното заседание. Тя е отворена. Винаги може да се прави редуциране или разширяване на обхвата й. Важно е да се съобразим с желанието на хората Синята зона да бъде по-ефективна”, каза още градоначалникът.

Той определи и целите, които си поставят промените в наредбите, а те са: драстично намаляване на потока на автомобили по улиците, където движението е натоварено; урегулиране на паркирането на паркинги и реална възможност за проследяване на натовареност; създаване на условия за разширяване на предлаганата услуга и повишаване на качеството; определянето на максимално широки концентрирани зони, в които да се упражнява ефективен контрол за спазване на изискванията на Закона за движение по пътищата.

Сред очакваните резултати от прилагането на промените в наредбата са определянето на конкретни паркинги за паркиране на абонаментите за физически лица ще освободи улиците от паркирали автомобили, заемащи паркоместа за повече от 6 часа. „Ще бъдат освободени  места за кратковременно паркиране пред обществени сгради и институции. Междублоковите паркинги ще се освободят. Ще се повиши контролът по паркиране, на излезлите от употреба автомобили.”, каза още кметът Ерол Мюмюн.

„Не увеличаваме таксите за паркиране, не увеличаваме и териториално синята зона. Обединяват се първа и втора зона – идеалния център, четвърта и шества зони, а девета на практика отпада като преминава към осма. Става въпрос за дясната част на бул. „България” – от хотел „България” до автогарата. А дясната част на булеварда изцяло остава седма зона. Така на практика се осигуряват повече паркоместа.”, коментира пред журналисти и заместник-кметът Тунджай Шюкрю.

Последвайте ни и във Facebook

 

Вашият коментар

Вашият имейл адрес няма да бъде публикуван. Задължителните полета са отбелязани с *